dimecres, 4 de novembre del 2020

Artilleria otomana


Ottoman artillery
Essex, unknown, 15mm

Aquest darrer cap de setmana he completat les artilleries del meu exèrcit otomà. En jocs del segle XVIII les artilleries de campanya no solen sovintejar gaire, de forma que per alsmeus exèrcits austriacista i borbònics només n'hi he muntat tres (una de lleugera, una altra de mitjana i una tercera de pesant); però en el cas otomà he pensat que potser havia de preveure un nombre més gran de bateries, així que n'he acabat muntat cinc: una de pesant, una de mitjana, una altra que tant pot passar com mitjana o lleugera, una de lleugera i, finalment, una cinquena peça (la que veieu a l'esquerra de la foto) que em fa l'efecte de ser molt antiquada per al s. XVIII i que, per tant, pot passar per qualsevol cosa.

Totes les miniatures han estat obtingudes a Hinds Figures Ltd. per bescanvi, així que en desconec la marca de la immensa majoria; excepte per uns quants artillers, que són inequívocament d'Essex. Un cop a les meves mans, ho vaig rentar, repintar i basar tot de nou. Vaig emprar-hi un esquema de pintura admesament arbitrari: com que els canons borbònics eren vermells i els catalans, grocs, doncs vaig decidir de pintar aquests de verd, i fora confusions!

Els trens d'artilleria en són una notable excepció: em van agradar tant en conjunt que els he deixat tal com em van arribar, excepte pel fet d'haver-ne canviat els conductors o traginers per uns altres més en consonància amb l'exèrcit otomà.

2 comentaris:

James Fisher ha dit...

Good looking artillery. I like your choice of green; a splash of colour instead of the natural wood.
Regards, James

Soldadets ha dit...

Thanks, James. As explained in the Catalan text above, such choice was quite arbitrary - perhaps inspired on some illustration on the Net?
Another reason was that my already existing WSS armies also show quite distinctive gun colours: red for Spanish, yellow for Austro-Catalans.

I'll have to reserve blue for an eventual fourth 18th cent. army, now! :D