dissabte, 31 d’agost del 2019

Reials Guàrdies Catalanes


WSS Archduke Charles' Catalan Guards
Blue Moon, Minifigs, Black Hat, Dixon, Roundway i Warrior, 15mm

Vaig començar aquest vistós regiment el 2011, tot ampliant-lo l'any següent i escrivint-ne el corresponent article en aquest blog. Hi havia encara una cosa que em tenia insatisfet, que era el meu desconeixement de com eren les banderes d'aquesta unitat. En assabentar-me recentment de com era realment, em vaig afanyar a canviar la que hi havia improvisat, n'he fet una nova tongada de fotografies i n'he refet també l'article que ho explicava.

Trobo que aquesta és una de les unitats més espectaculars estèticament de tot l'exèrcit austriacista. Constituït i comanat bàsicament per catalans, aquest regiment constituïa la infanteria de la guàrdia reial de l'Arxiduc Carles; a la pràctica, no es va limitar a tasques de guàrdia de palau, sinó que actuà a primera línia durant tota la guerra, acompanyant les dues ofensives aliades sobre Madrid i participant activament a batalles tan significatives com Almenar i Saragossa (1710). El Juliol de 1713, la majoria de soldats i oficials van rebutjar ser evacuats a Nàpols amb la resta de l'exèrcit imperial, i amb ells la Generalitat constituí el Regiment de Nostra Senyora del Roser, conservant els uniformes originals.

Hi ha testimoniatge dels uniformes grocs (seguint la tradició dels Habsburg hispànics) des de la seva constitució com a regiment, si bé el color de les gires sembla haver anat canviant amb el decurs de la guerra: hi ha documentada una partida d'equipament finançada per Anglaterra el 1707, d'on sembla deduir-se que aleshores les gires eren blaves. Més tard haurien adoptat la vistosa divisa roja.

La composició de la unitat és molt heterogènia i s'aparta de la meva norma habitual. A l'element de comandament, l'oficial és de Black Hat mentre que abanderat i timbaler són de Dixon. Les bases de segona fila contenen figures de Blue Moon i Minifigs, amb un sergent de Roundway. Les bases de primera línia són sobretot de Minifigs amb elements de Dixon i Warrior. Malgrat l'heterogeneitat, opino que l'efecte de conjunt de la unitat és molt harmoniós, malgrat les òbvies diferències de mida i estil.

Un apunt final sobre la bandera del regiment, que és blanca amb l'escut reial dels Habsburg espanyols i un lema en llatí que diu "Donec Perficiam" [=Fins a assolir-ho]. Quan la Generalitat se'n va fer càrrec, el Juliol de 1713, l'hi va assignar noves banderes, que portaven la imatge de Nostra Senyora del Roser i presuposem que devien ser vermelles.

Com podeu veure per aquestes fotos, recentment hi he afegit una base de comandament alternativa, constituïda només per figures de Dixon, que llueix una bandera lleugerament diferent, en correspondència amb una campanya ucrònica que porto temps jugant. La nova bandera és essencialment igual, amb el mateix lema, però l'escut reial és el de la Casa d'Aragó.