dilluns, 8 de juny del 2020

General català (III)


Catalan General 1705-1715
Peter Pig i Essex, 15mm

Us presento avui un tercer general del meu exèrcit austriacista català del segle XVIII. Val a dir que, mentre que el reglament seguit fins ara (Beneath the Lily Banners) prescrivia la utilització de diversos generals al camp de batalla, el nou sistema de joc que hem adoptat recentment (que es diu Maurice) només n'hi contempla un per jugador. A Maurice la figura del general personifica el jugador, i qualsevol altra eventual personalitat es gestiona emprant marcadors i figures necessàriament diferenciades d'aquell.

Això faria innecessari tenir 3 generals pintats, com és el meu cas; però m'ho estimo millor així, amb almenys 3 figures de general per a cadascun dels meus exèrcits d'aquesta època; per si algun cop hi juguen 2 o més jugadors per bàndol - o per si, simplement, tornem a canviar de reglament.

D'altra banda, si bé és cert que només hi pot un sol general per jugador a taula, també cal tenir present que Maurice contempla la utilització de personalitats individuals ("notables", en diuen ells) que poden influir en el comportament de les tropes, liderar-les, combatre i ésser capturats o morts. I això implica preveure algun tipus de marcador o figura per a representar-los. Ja ho tinc resolt, però permeteu-me que us ho presenti un altre dia.

Retornant al nostre general, es tracta d'una figura de Peter Pig, amb cavall i genet esculpits d'un sola peça; cosa que resulta força còmoda, per bé que potser pugui afectar una mica el detall. Aquest general forma part de la sèrie de PP dedicada a la Guerra d'Independència Americana, per la qual cosa es podria percebre que alguns trets del seu vestit no acaben de correspondre's amb inicis del sgle XVIII.

Pel que fa a l'abanderat, que és una figura d'Essex, l'he pintat amb l'uniforme vermell del Regiment de la Ciutat; tot donant-l'hi una bandera fictícia, amb anvers i revers iguals, amb una versió barroca de l'escut d'armes de Catalunya i la Corona d'Aragó.

Nota 6/07/2023: Aquesta peça ha estat remodelada per adaptar-la millor als requeriments del reglament Maurice, com es pot veure en aquesta entrada.