dilluns, 15 de juliol del 2019

Regiment d'Inf. Busquets


WSS Busquets' Catalan I.R.
Peter Pig, Dixon i Roundway, 15mm

Aquestes fotos corresponen al Regiment d'Infanteria organitzat el 1713 en terres de la Catalunya central per Francesc Busquets i Mitjans, qui n'havia rebut patent expressa de la Generalitat per a aquesta missió. Amb uns efectius inicials de 300 homes, aquest regiment tingué la fortalesa de Cardona com a base d'operacions i participà en nombrosos combats (entre ells, la batalla de Talamanca) abans de deposar les armes el 18 de Setembre del 1714.

Tot i haver estat organitzat com a regiment de línia, és molt improbable que rebés mai uniformes ni banderes d'ordenança, tot i que podria ser que el mateix Busquets cerqués d'improvisar-ne. Per aquest motiu, pintar aquest regiment ha estat tot un exercici especulatiu: per tal de simular la seva dubtosa uniformitat, per exemple, he procurat alternar-ne els colors, emprant-ne fins a tres de diferents per a cada peça (bru, musc i gris per a les casaques; vermell, blau i caqui per a mitges i calces, i negre i bru per als barrets).

Seguint amb l'exercici especulatiu, la tria del color vermell per a les gires és arbitrària, tot i que plausible. Finalment, pel que fa a la bandera, hi ha els mateixos dubtes que per als uniformes: tant podria haver estat que el Regiment Busquets no en portés cap com que, per l'orgull de fer-se reconèixer com a regiment de línia, n'hagués adoptat com a pròpia una d'improvisada. Una opció temptadora era la Creu de Sant Jordi, però finalment vaig optar per assignar-l'hi una variant de la mítica bandera negra, amb el lema "Viurem Lliures o Morirem" i una calavera i tíbies creuades; elecció que concorda amb la tradició, a més.

Amb excepció del grup de comandament i el granader a l'extrem dret, que són de Dixon, i del sergent en segona fila, que és de Roundway, la major part de figures d'aquesta unitat és de la marca Peter Pig; doncs per les seves singularitats d'equipament semblaven idònies per a representar un regiment tan singular com el Busquets.

Hi he mantingut el sistema de bases de 3 x 1,5 cm amb tres figures cadascuna, tot i que no en tenia l'estricta necessitat, doncs hi he vist una utilitat addicional --com veureu ben aviat.

2 comentaris:

Ray Rousell ha dit...

That's a great looking unit. Love the mix if colours and the flag too.

Soldadets ha dit...

Thanks for your warm comment, Ray. Here you have an english language version of the thread, in Peter Pig's forum: http://rulesforcommonman.uk/smf/index.php?topic=1943.0