diumenge, 21 d’agost del 2022

Armatoloi grecs (I)


Greek Armatoloi (I)
AB, Blue Moon, Capitan, Eureka i HeroForge, 15mm

Rebia el nom d'armatoloi (αρματολοί) una milícia local grega o albanesa al servei de l'Imperi Otomà, operativa des de mitjan segle XVI per a provar de controlar el bandolerisme dels kléftes (κλέφτης) i la insurgència a les muntanyes de Rumèlia. Amb el pas del temps, emperò, el paper d'armatoloi i kléftes es va anar difuminant, a mida que uns i altres canviaven de lleialtats en funció del delicat status quo amb les autoritats otomanes. Durant la guerra d'independència grega, les partides irregulars de kléftes i armatoloi constituïren el nucli de l'oposició armada al domini turc.

Tot i comptar amb només 12 figures, aquesta unitat és una de les més heterogènies que tinc a la col·lecció; doncs consta d'un nucli de 8 figures del prestigiós escultor Anthony Barton, complementades amb figures individuals de Blue Moon, Capitan, Eureka i HeroForge. Aquesta darrera no és de metall, sinó de disseny i impressió 3D.

Algunes figures han estat adaptades amb l'ajut de masilla Milliput; aquest és el cas de l'oficial de miquelets d'Eureka i l'abanderat (un agutzil de Blue Moon, en realitat) on hi he modelat unes faldilles a l'estil tradicional greco-albanès basant-me en la imatge adjunta d'un oficial al servei de Venècia. El mateix he fet amb la figura que dispara una pistola, originalment un corsari barbaresc de Capitan. Finalment, també he emprat masilla en una de les figures d'AB que estava repetida, tot afegint-hi un turbant per tal de fer-la diferent de l'altra.

La bandera és d'elaboració pròpia, basada en una de les moltes emprades durant la guerra d'independència de Grècia. Les figures han estat emplaçades en bases de 3 x 1,5 cm degudament imantades.

1 comentari:

RogerB ha dit...

Quite an extraordinary piece here. Very well done on this!