dilluns, 1 de març del 2021

Mesquita i església ortodoxa


Mosque and Orthodox Church
UMBUM, escala 1/87 (assimilat a 15mm)

UMBUM és una marca russa dedicada a la producció de miniatures i models de cartró. No m'estic referint a models retallables, d'aquells que cal retallar i anar enganxant; per bé que hi guarda certa relació. En realitat, els productes d'UMBUM estan fets d'un cartró prou gruixut, de potser 1,5 o 2mm de gruix, i no requereixen l'ús de tisores ni cola.

Els seus models venen presentats en fulls preimpresos, decorats, texturitzats i de perfils netament troquelats; de forma que per anar extreient-ne les peces només cal aplicar-hi una lleugera pressió amb els dits --només en comptades, molt comptades ocasions caldrà l'ajut d'un cutter. D'altra banda, el muntatge es fa sense cola mercès a una sèrie de pius i orificis a cada peça, que permeten una fixació prou ferma entre elles.

En previsió de la campanya de la Guerra Otomano-Veneciana de 1714 que estic preparant, he volgut provar un parell dels seus models: el d'una mesquita turca i una església ortodoxa; aquí a continuació en podeu veure els resultats.

En el cas de la mesquita, tant la cúpola com el minaret no són de cartró sinó de la cartolina clàssica dels retallables --suposo que per a facilitar-ne les formes rodones. Per aquest motiu, aquí hi he aplicat liberalment cola blanca per a patar i segellar juntes.

Igualment, també hi he aplicat cola a determinades juntes de cartró d'ambdós models, tot i no ser estrictament necessari; però volia assegurar la solidesa i durabilitat dels models.

Els models venen amb una base pròpia, també preimpresa i texturitzada en cartró, que jo he reforçat enganxant-hi una peça de cartró-ploma de 3mm de gruix, tallada a mida de l'altra.

No es pot dir que muntar-los sigui "bufar i fer ampolles", però tampoc no resulten d'una dificultat extrema; els fulls il·lustrats d'instruccions que els acompanyen contribuixen certament a fer-ho tot més fàcil.