dissabte, 19 de desembre del 2020

Bots genèrics


Age of Sail generic pinnaces
Minairons, 1/600 (=3mm)

En llengua anglesa, hom sol designar com a "pinnace" una nau de petites dimensions però aparellada com un galió (amb tres pals i aparell rodó); no hi he trobat un terme equivalent en català, així que denominaré aquests dos exemplars d'avui com a "bots" - i que el bon Poseidó em perdoni... Es tracta de dos prototips descartats de la futura fragata primerenca, que treuré ben aviat sota la marca Minairons; un cop impressos-3D, vaig trobar que eren massa petits per a portar-los a producció, així que els vaig descartar en favor d'un model lleugerament sobredimensionat.

Que fossin descartats per a producció comercial no vol dir que jo hagués de llençar-los a la brossa, ni molt menys; així que vaig decidir d'aprofitar-los per a fer-ne algun tipus de bot, "pinnace" o "galeoncete" genèric, que sempre podien ser d'utilitat en alguna partida. Els pals originals d'impressió 3D eren massa prims i fràgils, així que els vaig substituir per filferros, emprant veles de diferents origens per a vestir les naus.

Un detall digne d'esment és que he decidit d'adoptar un consell de l'amic Àlex referent als pavellons, tot posant-hi els pals només, sense enganxar-hi banderes definitives. D'aquesta forma, els vaixells poden adoptar un rol o un altre en funció de l'escenari que s'estigui jugant, mercès a banderes de posar i treure - com podeu veure a la imatge de sota.

Per a fer-se una idea de les reduïdes dimensions d'aquests vaixells, aquí en teniu un d'ells al costat d'un navili de Peter Pig; resta clar que no fan la mida d'una fragata, tal i com jo les imaginava.

I a risc de fer-me "spoiler" jo mateix, aquí el teniu també al costat de la versió definitiva de la fragata.

2 comentaris:

James Fisher ha dit...

Great looking ships and an excellent bit of 'recycling'. There is not waste in this hobby!
Regards, James

Francesc ha dit...

Jo faig el mateix amb el pal de popa, tinc banderes franceses (reials i tricolor), turques, russes, de Dinamarca i fins americanes