dilluns, 19 d’octubre del 2020

Baixi-bozuq otomans


Ottoman Bashi-bazouks
Peter Pig, 15mm

A part de ser un dels insults més emprats pel capità Haddock, la paraula turca "Baixi bozuq" (Başi bozuk) vol dir "independent" o "sense cap", i designava les tropes auxiliars otomanes que acudien a una guerra no a canvi d'un sou estipulat, sinó a canvi del dret de pillatge. Essent un tipus de tropa eminentment irregular, m'ha semblat una ocasió idònia per a reaprofitar novament figures musulmanes genèriques que ja tenia - en aquest cas, uns corsaris barbarescos de la casa Peter Pig.

Les figures no guarden cap mena d'uniformitat, excepte la faixa negra. Com que l'escultor probablement volia representar guerrers d'un període anterior al segle XVIII, algunes de les figures duien originalment casc de metall, llança i escut. Tractant-se només d'una petita fracció del conjunt, he decidit de conservar-les; si bé modificant-les-hi el casc perquè semblés un fes, un casquet semiesfèric o un turbant.

La bandera està inspirada en una que vaig trobar per Internet, molt probablement datada dels segles XVI o XVII. Per acabar, he muntat la unitat en 6 bases de 3 x 1,5 cm, imantades per sota; al seu torn, aquestes es poden disposar en una safata de moviment com la que veieu a la foto.

1 comentari:

James Fisher ha dit...

Fierce looking fellows. Fine painting!
Regards, James