divendres, 24 d’agost del 2018

Sagetia catalana


WSS, Catalan settee
Peter Pig, escala 1/450 (=4mm)

Tal com us comentava en el darrer article, he aprofitat la darrera tongada de vaixells pintats per encàrrec per a afegir-hi una cinquena nau per a la meva col·lecció, una sagetia, muntada a partir d'un buc de goleta de Peter Pig, tot canviant-li els dos pals originals per tres: dos de metall procedents de Minairons i un tercer improvisat amb una vareta de fusta. Les veles llatines són simples làmines de plàstic adientement doblegades a l'escalfor d'una flama.

Les sageties tenien el mateix aparell vèlic que els xabecs: tres pals de vela llatina, sense bauprès. Una sagetia, en canvi, no mostrava el perfil agressiu dels xabecs, amb un disseny tributari de les galeres; és per això que he pogut aprofitar un buc més convencional, com el de la goleta de Peter Pig .

No he estat capaç de trobar informació fidedigna de pavellons marítims catalans del temps de la Guerra de Successió; així que, com en casos precedents, he hagut d'especular una mica, tot aprofitant pavellons de la dècada de 1670.

Durant la guerra esmentada, una sagetia així fou capitanejada pel corsari Miquel Montserrat; no he trobat el nom de la nau, però sí que era tripulada per 150 homes i armava 12 canons. Cap broma!