diumenge, 16 d’octubre del 2011

Sometent


Catalan peasant Militia, or "Sometent", 1705-1714
Peter Pig, Minifigs, Blue Moon, 15mm


Dies enrere, vaig anunciar al portal The Catalan Wargames Resource que donava per cancel·lat el Projecte 11 Setembre 1714, per motius de pragmatisme que ja vaig explicar allà. Lluny de deixar-ho tot desat i oblidat al fons d'un calaix, aquests darrers dies he estat reaprofitant-ne el material per als meus exèrcits borbònic i català de la Guerra de Successió. Com que es dóna la circumstància que darrerament hem optat per un nou reglament de joc d'aquest període, anomenat Beneath the Lily Banners, l'adaptació al qual ens exigia doblar la mida dels nostres regiments, resulta que tot plegat m'ha anat de perles.

La primera mostra de tot això és aquest batalló de Sometent, que inicialment havia previst com de 9 figures i que, mercès al reaprofitament de materials del projecte difunt, he pogut completar a 18 figures. Una cosa important que hi he pogut verificar és que, malgrat que les figures d'una i altra procedència havien estat pintades seguint diferent metodologia, el resultat final de conjunt és força bo, sense contrastos visibles.

La major part de les miniatures emprades provenen de la línia de pirates de Peter Pig, amb unes poques figures corresponent a pagesos catalans de la Guerra dels Segadors, produïts per Minifigs. Finalment, hi he mesclat també una miniatura de la nord-americana Blue Moon -la del pagès amb una falç a la mà, que es pot veure a la dreta d'aquesta foto.

Pel que fa a l'estendard, és una reproducció de l'exemplar real recentment descobert, que ha estat datat precisament com del període 1650-1700. La imatge ha estat portada a PC a dues cares, impresa sobre paper normal i retocada a pinzell abans d'enganxar-la al màstil. Els flocs de la vora hi han estat pintats a posteriori, per tal de dissimular la unió entre les dues cares de l'estendard. Trobo que l'efecte final és de gran vividesa, tot i l'escassedat de plecs que hi he volgut aplicar.

Els propers dies us aniré oferint més mostres d'altres reaprofitaments semblants a aquest.

3 comentaris:

abdul666 ha dit...

A great 'patriotic levy' / 'frenzied mob' indeed!
Would deserve to appear under 'Pulp in the Age of Reason': one can easily see them going to burn the mansion of a (reputedly) vampire or sorcerer or 'doctor' (with a name ending in '-stein') doing 'unnatural' experiments.

Soldadets ha dit...

Glad to meet you here, Jean-Louis! Did you have any trouble at using the Google Translate gadget -if used, of course?

You're right, such kind of angry mob might be usable in a number of Pulp settings. They're based on 3-figures stands ("half stands" in fact, if following "Beneath the Lily Banners" ruleset, that prescribe 6-figures bases), but I believe it wouldn't be much of an issue, once on the tabletop...

This could well be another sample of any modern domestic agenda, don't you believe: "recycling, reusing, reducing" ;)

Ray Rousell ha dit...

A great looking unit, love the flas too!!!