diumenge, 21 d’agost del 2011

General espanyol


Spanish General 1705-1715
Essex, 15mm

No tinc una especial preferència per les figures de la casa britànica Essex, degut a la seva particular concepció de les proporcions anatòmiques, que generalment em resulta desagradable; quan en faig servir, sol ser en alternança amb figures d'altres marques i relegant-los a posicions secundàries. Tot i així, cal reconèixer que gairebé sempre són miniatures que es deixen pintar molt bé, amb un nivell de detall molt adequat a les necessitats pràctiques de l'aficionat. I de vegades algunes de les seves composicions resulten especialment brillants -com és el cas d'aquest general del segle XVIII, que no destaca precisament pel tema anatòmic, però sí per la seva força plàstica, que desprèn molt de dinamisme.

D'acord amb els manuals de pintura d'aquesta època, els generals espanyols vestien igual que els francesos, amb casaques blaves de gira vermella, diferenciant-se d'aquests per les faixes vermelles i les escarapeles del barret, també vermelles. Ara bé, tenint en compte les dificultats que històricament va tenir Lluís XIV per a aconseguir que els seus generals es deixessin uniformar, molt m'estranyaria que Felip V ho hagués aconseguit abans... Bé, de totes formes m'he deixat endur per la convenció i l'he pintat d'acord amb el canon (tot i que és possible que la uniformitat completa no s'aconseguís fins a la Guerra de la Triple Aliança, com a França).

Pel que fa a la bandera, he seguit la tonica habitual als meus exèrcits de la Guerra de Successió: com que als regiments només hi poso una bandera, que sol ser sempre la regimental, als generals els distingeixo per adjuntar-los-hi una bandera coronela. Aquesta és la clàssica bandera coronela de la infanteria espanyola de Felip V.

Nota 18/09/2023: Aquesta peça ha estat remodelada per adaptar-la millor als requeriments del reglament Maurice, com es pot veure en aquesta entrada.

2 comentaris:

Ray Rousell ha dit...

Very, very nice, I do like Essex figures for this period, i own loads myself!

Soldadets ha dit...

Hi Ray,

Inversely to what it might seem if reading a Google Translation of my text, I generally did *not* like Essex minis, due to their so odd-to-me anatomies; but I have to admit that they're always *painter friendly* -quite wisely designed to ease painting job.

Besides, I believe this particular mounted commander is really well-done, lively and dynamic as few. I've actually enjoyed painting it. This is the kind of products that make you change opinion about a brand -at least, from my humble point of view!

Cheers,
Lluís