divendres, 12 de febrer del 2010

Poble en armes


Armed Catalan peasants - September 11, 1714 Project
Hät, BUM & Orion plastic miniatures, 20mm


Us volia presentar una novetat més relacionada amb el Projecte 11 Setembre 1714, abans de passar a mostrar-vos d'altres col·leccions meves. En aquesta ocasió, es tracta d'un petit grupet de personatges que pretén representar població civil catalana en armes. Les figures són de procedències força diverses, i no totes són ben bé del segle XVIII, sinó més aviat del XIX.

És el cas de les figures amb barretina, per exemple, que corresponen a una capsa de guerrillers espanyols de les Guerres del Francès de la firma Hät. Els pantalons ajustats i les armilles curtes no semblen gaire propis del Segle de les Llums, sinó clarament més tardans, d'època napoleònica o àdhuc posteriors; però, en tot cas, llur aspecte no s'aparta gaire de la iconografia clàssica de l'11 de Setembre, d'inspiració genuïnament romàntica; així que, tot i no ser ajustats a la realitat històrica, llur aspecte de "trabucaires" folklòrics és el que més s'acosta als clichés i tòpics populars sobre el tema. Vagi una cosa per l'altra. I les figures en si són prou boniques -a tall d'exemple, vegeu l'home que està disparant una pistola.

Un altre cas a part són les figures de la foto de l'esquerra: la que hi ha en primer terme correspon a una de les capses de Guerra de Successió Espanyola del fabricant BUM, i cal reconèixer que està molt aconseguida posturalment: l'ampla camisa amb una màniga esquinçada, la seva positura com d'estar a l'aguait de seleccionar un objectiu, tot en ell apunta a un singular moment dramàtic. En segon terme hi ha la bonica figura d'una noia, procedent d'una capsa de pirates de l'època, fabricada per la casa Orion. Vistos el sabre i el ganivet que du a les mans, qui no la jutjaria temible en el cos-a-cos? Per cert, que de la mateixa capsa prové una altra figura, la de la dama que es doblega cap enrere, com si l'haguessin acabada de disparar.

Un darrer apunt sobre les figures de la foto de baix: hi destaca un obès clergue brandint un crucifix i un trabuc, que prové de la capsa de guerrillers napoleònics abans esmentada, i l'ardida noia rossa que sosté un mosquet mentre encoratja els seus convilatans a avançar. És una altra figura de BUM, en aquest cas provenint d'una capsa sobre el setge de Saragossa. La figura està lleugerament modificada, per substituir la metxa de canó que originalment portava pel fusell, procedent d'una figura de Hät.

1 comentari:

Ç ha dit...

molt divertida la col·lecció.
http://homenatgenacional.blogspot.com/