dijous, 22 d’octubre del 2015

2ª Secció d'infanteria republicana


SCW Republican Infantry 2nd Platoon
Bandera, Irregular, Barcino, BUM i Warrior, 20mm


Un temps després d'haver acabat de pintar la meva 1ª secció de l'exèrcit republicà, constituïda quasi sencerament per figures de la meva marca Minairons, i un cop havent-me jo aclarit sobre l'esquema general a seguir, vaig començar a restructurar la meva col·lecció de miniatures d'altres marques --que ja tenia pintades, però sense una pauta clara.

Així doncs, vaig decidir muntar una 2ª secció de la mateixa companyia, emprant aquesta col·lecció preexistent. Només els hi he retocat lleugerament cascs i corretjam, per harmonitzar el seu aspecte amb el de la 1ª secció, mantenint la resta de colors intactes. És per aquest motiu que alguns hi notareu certes diferències, que potser es podrien resumir en una major presència del Khaki Brown i el Tan Earth de Vallejo que en l'altra.

L'altra diferència notable és la procedència de les figures, és clar. Mentre que la 1ª secció era formada quasi íntegrament per figures de Minairons, en aquesta altra hi podreu reconèixer figures de plàstic de BUM i Caesar, així com de metall de Bandera, Irregular, Barcino (i àdhuc una de Warrior!). És una conseqüència lògica de la restructuració abans esmentada, clar.

Seguint la pauta ja establerta amb la 1ª secció, la unitat es distingeix per una banda de color blanc a la part posterior de les peanyes; i es subdivideix en dos pelotons, cadascun d'ells comandat per un sergent o caporal primer, que es distingeixen per la presència d'una o dues barres verticals tallant la banda blanca. La peanya del comandament de secció es distingeix de totes les altres per no dur cap barra vertical.

Amb tants nivells jeràrquics, ara se m'acut que no en tindré prou amb aquest sistema de bandes i barres per distingir entre ells comandaments de pelotó, secció i companyia (doncs tard o d'hora hauré d'acabar pintant el capità de la meva companyia, oi?) Com a primera aproximació, havia pensat que l'dentioficaria prou bé si l'hi pintava al darrere de la peanya totes diverses bandes de color de les seccions sota el seu comandament --com en el cas de la capitana miliciana:

Però ara, en canvi, estic començant a pensar que en lloc d'això, o de més a més, seria molt més fàcil distingir el big man sobre la taula si hom el posés sobre una base de forma diferent a totes les altres. Rodona, per exemple.

dissabte, 17 d’octubre del 2015

Centúria de milícia femenina


SCW Female Militia Company
Minairons, Irregular i Barcino, 20mm


Aquí podeu veure la unitat de milícia femenina de la Guerra Civil que acabo de muntar, emprant quasi exclusivament figures de la meva marca (Minairons), amb una figureta d'Irregular i una altra de Barcino per acabar de completar-la. L'hi he donat l'estructura d'una companyia migrada d'efectius, dividida en dues seccions (=platoons). No està ulteriorment subdividida en pelotons (=squads), a diferència de la secció de l'EPR que us vaig mostrar uns mesos enrere, per tal de simular la menor efectivitat de la cadena de comandament en una milícia irregular.

Seguint l'esquema de símbols ja emprat amb la infanteria abans esmentada, cada secció d'aquesta companyia femenina s'identifica per una petita franja de color a l'esquerra i al darrere de la base. La peanya de la líder de companyia incorpora tots dos colors.

Pel que fa a la pintura, he seguit la filosofia d'atorgar a les noies que vesteixen peces de roba militar els mateixos colors que aplicaria a l'exèrcit de pre-guerra, mentre que les que duen granota rebien un tractament més heterogeni: o bé els pintava la granota del mateix kaki que empraria a l'exèrcit republicà, o bé els hi aplicava un color blau, sorrenc o terròs propi de granotes civils. Anant al detall de les figures, anem a mostrar-les base per base:













No m'han sortit gaire bé, aquestes fotos. Acostumo a fer-les a l'exterior, per a equilibrar el flash amb la llum solar, però les condicions ambientals d'avui no eren gaire propícies per a treballar així. Amb poca llum natural, el flash ha dominat massa, donant a les fotos tons més freds i durs del que convindria. Disculpeu-me'n la poca traça.

dissabte, 12 de setembre del 2015

Tanc ràpid Benach M1935


Benach M1935 Fast Tank
Minairons, escala 1/72 (=20mm)


Aquest vehicle que acabo de pintar no es pot encasellar en cap de les categories fins ara existents, així que n'he creat una de nova per a ell: Pulp dels Anys 30. Es tracta del Benach M1935, un disseny català de tanc que no va arribar a veure la llum, inspirat en el sistema de suspensió Christie que també van adoptar els tancs Cruiser britànics i els soviètics de la sèrie BT --sèrie que va acabar culminant en el millor tanc de la 2ª Guerra Mundial: el T-34. Val a dir que la data triada per a publicar aquest article, l'endemà de la Diada Nacional de Catalunya 2015, no és gens casual: serveixi per a retre humil homenatge a la determinació i civisme dels meus conciutadans. Catalans, sou grans!


Anant per feina: el model ha estat pintat d'acord amb un esquema de camuflatge disruptiu, a base de grans taques irregulars de tres colors: verd rus, marró terra i gris panzer. La maqueta en si no ha sofert gaire canvis, essent-ne el principal la substitució del canó curt de 37mm original per un de 45mm provinent d'un T-26, i l'addició d'uns pocs elements d'equipatge (stowage, que en diuen els anglòfons), com pic i pala o una caixa d'eines. Les calcomanies amb l'estelada provenen del kit original de Minairons, mentre que la numeració és presa d'un full de calcomanies qualsevol, que tenia emmagatzemat.

dilluns, 7 de setembre del 2015

Camions ZiS-5 republicans


SCW Republican ZiS-5 trucks
AER Moldova, PST i Xan, escala 1/72 (=20mm)


Torno a intercalar les figures de la Terra Mitjana amb una nova tongada de material de la Guerra d'Espanya (1936-1939). En aquesta ocasió, es tracta de tres camions ZiS-5 que havia començat en moments diferents; inicialment n'hi havia dos, fets a partir de maquetes de plàstic de marques de l'Europa de l'Est com AER Moldova i PST (d'aquelles amb un fotimer de peces). Vaig tenir recentment l'ocasió d'aconseguir un ZiS-5V de resina, de la marca Xan de Ponferrada; naturalment, la versió "V" amb cabina de fusta és massa tardana per a ser emprada en Guerra d'Espanya, però la seva possessió em va donar la idea de combinar-ne les peces aprofitables amb els romanents de plàstic que encara tenia guardats.

Vaig aprofitar l'avinentesa per a fer certa recombinació d'alguns elements, com les rodes; per acabar d'homogeneitzar l'aspecte del conjunt, vaig aconseguir de Xan tres exemplars de coberta de lona. Un cop deconstruïts i reconstruïts els camions, vaig repintar els dos que ja tenia conjuntament amb el nou, per tal d'obtenir les mateixes tonalitats de color per a tots tres. Un fou pintat sencerament en verd oliva de Vallejo (70.894 Russian Green), a un segon li fou aplicat un esquema amb taques terroses (70.983 Flat Earth), i amb el tercer vaig provar un esquema sense cap base històrica (que jo sàpiga), però que tenia moltes ganes d'experimentar: verd amb taques gris panzer (70.995 German Grey).

Es noten algunes diferències entre els camions, no totes elles degudes al seu origen. Per exemple, l'últim de la columna és precisament el primer que vaig pintar, abans de tenir la pensada de posar conductor als vehicles. Per afegir-n'hi un a aquestes alçades, hauria hagut de fer-ne una intervenció massa agressiva, i no em vaig voler arriscar a malmetre'l... Amb l'edat, ens tornem conservadors ;)

divendres, 28 d’agost del 2015

Elfs dels boscos


Middle-Earth Woods Elves
Mithril, 32mm


Seguint amb la Terra Mitjana de Tolkien, us voldria mostrar avui tres noves figures de 32mm, totes elles pertanyents a la sèrie "M" de Mithtil. Totes tres foren pintades força anys enrere, en una època que aplicava tècniques d'ombrejat i il·luminació molt més tènues que avui dia - i en molts aspectes, més imperfectes. Aquests darrers dies m'he dedicat a retocar-les una mica, amb el propòsit de ressaltar-ne més els contrasts (especialment a la pell, capes i algun element solt de la roba). En tot cas, ha estat una intervenció molt poc agressiva, que no ha alterat la paleta bàsica de colors de cap de les figures.



Mithril M106: Àrien, màgica elfa






Mithril M210: Guardià de Lórien






Mithril M234: Thranduil




dijous, 20 d’agost del 2015

Camió blindat Ebro


SCW Ebro armoured truck
Bandera, escala 1/72 (=20mm)


Després de molt donar-hi voltes, encara no estic del tot segur de quin model exacte de blindat es tracta. Podria ser un MMC Ebro 2 de Cardé y Escoriaza, o un Mercier 1 dels tallers homònims. Per a sortir de dubtes (o incrementar-los, segons com), consulteu l'excel·lent blog Vehículos y Blindados de la Guerra Civil... En tot cas, en allò que no hi ha dubte és que es tracta d'un camió blindat de fabricació aragonesa, utilitzat pel bàndol feixista.

Vaig trobar el model per casualitat a eBay, de forma que no en sé la marca. El casc és de resina d'una sola peça (tot el volum és resina, així que pesa molt), amb rodes i torreta de metall. La metralladora forma part solidària de la torreta. La factura semblava de bona qualitat, sense bombolles i amb els perfils simples però ben definits. El vaig muntar tal com em va arribar, sense més modificacions que afegir-hi un pic i una pala al lateral dret i una llauna de combustible al darrere.

La feina de pintura no és excessivament brillant. Vaig voler experimentar un camuflatge de taques emprant un palet embolicat en cotó fluix, d'aquells de cosmètica; però sens dubte he de millorar-ne el procediment. En tot cas, un necessari reforç per als meus requetés...

Nota a 21/08/2015: he estat informat per un lector que el model molt probablement pertanyi a Bandera Miniatures, marca comercialitzada per la britànica RH Models.

diumenge, 16 d’agost del 2015

Guerrers Nòldor


Middle-Earth High Elves
Mithril i Dark Sword, 32mm


Després d'un llarguíssim silenci de més de 15 mesos, aquest estiu per fi he trobat una mica d'estona i inspiració per a tornar a pintar figures. I us aviso que vaig embalat...!

Aquest cop em reestreno amb un petit conjunt d'adorables figures referides a la Terra Mitjana. Es tracta de quatre esculptures de la sèrie LR de Mithril, a més d'una paladina de Dark Sowrd. Tots ells han estat lleugerament modificats per a donar-los-hi un aspecte homogeni, més d'acord amb allò que jo tinc al cap sobre els Nòldor o alts elfs de la Terra Mitjana.


No hi he volgut fer cap alteració substancial, sinó un parell de molt discretetes: totes les figures han rebut un escut èlfic de Games Workshop, una d'elles ha estat cofada amb casc del mateix origen, i l'espasa original de la figura femenina també ha estat canviada per una altra més semblant a les de la resta. No cal dir que cascs i escuts són precisament l'únic que m'agrada dels elfs de Games Workshop: tot el material èlfic seu que tinc està destinat a ser canibalitzat de forma semblant... Passo a detallar-vos les figures una per una:

Mithril LR6: Èlrond





Fixeu-vos que la mà que esgrimeix l'espasa és enguantada, mentre que la que sosté l'escut, no; vaig preferir mantenir nua la segona (que formava part solidària de l'escut), doncs la diferència em va semblar versemblant. A la roba i equipament hi he fet dominar el color blau, per raons merament estètiques.

Mithril LR8: Círdan





Aquesta és la figura que ha patit una major transformació. A part de l'escut, ha estat equipada amb el característic elm dels elfs de les pel·lícules de P. Jackson. La veritat és que el resultat m'ha semblat prou encoratjador; em sembla que l'aplicaré més sovint. En aquest cas, el color dominant és un verd blavós que m'ha semblant molt evocador de la vocació marinera de Círdan.

Mithril LR10: Gil-Gàlad





L'única modificació patida és la que afecta l'escut. El color porpra dominant m'ha semblat d'allò més propi per a un membre de la reialesa Noldo.

Mithril LR38: Èlladan






Paladina de Dark Sword




I aquesta és la paladina de Dark Sword, que he caracteritzat com a guerrera Noldo mercès a canviar-li l'escut original (inapropiat per la seva forma i per lluir una creu cristiana) per un de Games Workshop, com també n'és l'espasa que branda --doncs l'original era desproporcionadament gran per a la figura. Aquí hi he fet dominar el vermell. No són obres mestres, però em sembla que fan prou patxoca, oi?