diumenge, 27 de febrer del 2011

Thorakitai hel·lenístics


Hellenistic Thorakitai
Metal Magic (Gladiator), 15mm


El Thorakites (plural Thorakitai) és una novedosa modalitat de soldat desenvolupada pels estats hel·lenístics cap al 200 AC. Es tractava d'un tipus de tropa mòbil però fortament armada, entrenada per a combatre en situacions tàctiques que aconsellaven no operar en formació rígida -com les falanxs. Els Thorakitai solien anar armats de llança llarga, espasa i javelines, i es protegien amb casc, cota de malla i un escut oval anomenat thureos -ambdós elements, copiats dels celtes, igual com van fer els romans.

Hi ha disparitat d'opinions sobre l'origen dels Thorakitai i Thureophoroi (una tropa similar però més lleugerament equipada); alguns els fan aparèixer arran de la necessitat, pels colonitzadors grecs de les terres d'Àsia, de contra-restar les tàctiques de lluita locals, mentre que d'altres ho atribueixen a la creixent influència romana -equiparant-los a legionaris d'imitació. El cert és que en un primer moment no substituïren les falanxs de piques, sinó que només les complementaren, fent-hi tasques de cobertura de flancs, enllaç entre falanxs o "caça de fustigadors" en terreny abrupte.

En tot cas, tenia jo previst utilitzar aquesta unitat allà on fos requerit representar una versió més tardana del meu exèrcit siracusà, per si els havia d'enfrontar amb les temibles legions romanes... Cert que les "llistes d'exèrcit" que solen circular pels nostres ambients no contemplen la utilització de Thorakitai per part d'exèrcits grecs de la Mediterrània Occidental, però sí la de Thureophoroi. Un cop més, aquest batalló (per dir-ho amb la nostra terminologia moderna) ha estat muntat exclusivament amb figures de la desapareguda casa alemanya Metal Magic, que és una de les que més m'agraden per a aquest període.