dissabte, 7 d’agost del 2010

Bergantí espanyol del s. XVIII


18th Century Spanish Brig
"Souvenir" turístic de fusta


Sembla que l'estiu és una època propícia a les divagacions i experiments. En aquesta ocasió, allò que em vingué al cap fou la conversió d'un model naval de fusta, d'aquests que es venen per dos rals a les botigues de souvenirs de qualsevol localitat turística costanera, en una miniatura de vaixell de guerra del segle XVIII.

La idea era assajar una alternativa barata i senzilla per a fornir la força naval del meu Principat imaginari del Segle de les Llums, i en aquest article podeu veure'n el resultat. A la imatge de dalt a l'esquerra veieu el model en qüestió abans de ser modificat (el petit veler blanc i roig), i a la resta de fotos podeu apreciar-ne l'aspecte final, un cop completades les tasques de conversió. D'acord que no és cap obra d'art, però em fa l'efecte que la simulació és prou aconseguida...

Com a feina preliminar, va caldre desmuntar-ne eixàrcia, velam i pal originals, i rebaixar el tallamar de proa. Després vaig tornar a emplaçar el pal en una posició més endarrerida, per tal de fer lloc a un segon pal (fet amb un escuradents). Allò que més feina m'ha reportat és la col·locació de vergues (fetes amb petits llistons de modelisme naval) i refer l'eixàrcia. Un cop assegurats els pals mitjançant els pertinents estais i obencs, vaig enganxar-hi les veles; per no complicar-me la vida en aquesta primera ocasió, només hi vaig posar veles quadres, que estan fetes amb el paper d'estany d'una ampolla de cava. Després vaig acabar de posar drisses i escotes, emprant a tal efecte un senzill fil de cosir. Després d'això, ja només em restà una somera feina de pintat del casc i les veles, i col·locar pavelló i banderes menors (fets a l'ordinador i impresos en paper normal). I finalment era qüestió de finalitzar donant una bona capa de vernís mat a tot plegat.

Indubtablement que, amb l'experiència assolida, hi podré aconseguir millors resultats amb menys esforç (quatre tardes, tenint en compte els períodes d'espera per a l'assecament de la cola), però aquest primer model no fa pas mala fila, oi?

2 comentaris:

Archduke Piccolo ha dit...

A very nice little vessel. I don't know whether the forward 'stick' is a mast raked far forward or a steeply angled bowsprit, but I can see how it would serve the functions of both!
Just great for inshore work and 'der kleine krieg' on the water. Great!

Soldadets ha dit...

Thanks for your kind comments.

The main goal for me was to test how much effort would it be necessary to achieve a regular, acceptable result, as well as seeing what would it look like; so that I tried to avoid troubling myself too much about masts and sails issues. The ambiguous location of that inclined foremast is intentional, then ;) My initial plans were to place a big Latin sail there, but I soon dropped these for ease.

After this initial experience, now I know a little better how to work such elements, so that I guess that further models will be a bit improved witgh respect to this first one ;)