dissabte, 7 de novembre del 2009

Forces de Seguretat de la República


Spanish Republic Security Forces
Barcino, BUM, Irregular, HPC/Bandera, 20mm


Aquesta unitat de la meva col·lecció n'és una de ben original, tant per l'origen de les miniatures com per la seva temàtica. Es tracta d'una secció mixta de Forces de Seguretat de la República Espanyola, composada per Guàrdies d'Assalt i (atenció!) Mossos d'Esquadra. Una agrupació així de tropes s'hauria pogut produir a la Catalunya republicana, doncs en aquells temps els contingents de la Guàrdia d'Assalt i la Guàrdia Civil destacats a Catalunya eren sota ordres directes del President de la Generalitat. Per aquest motiu, no era estrictament necessari un cos de policia específicament català, de forma que els Mossos d'Esquadra representaven un contingent força més reduït que avui dia, amb un ventall de tasques també més restringit -que em figuro més relacionat amb la seguretat del Govern català i la persona del President. Tot i que improbable, doncs, en circumstàncies excepcionals sí que hauria estat possible la formació d'un agrupament ad hoc d'aquestes tropes, que gaudirien de la màxima confiança de les autoritats republicanes en una hipotètica situació compromesa.

Directament relacionada amb aquesta original composició de la unitat, hi ha la singularitat que una part important de les figures pertanyen a un fabricant gairebé desconegut pels afeccionats, que és la firma catalana Barcino Miniatures. Aquesta casa artesana és l'obra individual de n'Òscar Alcalde, membre del Club Alpha-ARES de Barcelona i un apassionat de la Guerra Civil Espanyola. Insatisfet amb la gamma de figures de 20mm existent al mercat, va emprendre la titànica tasca de produir les seves pròpies figures -en la que lamentablement sembla no haver reeixit, doncs la pàgina web des d'on comercialitzava els seus productes és tancada des d'un temps enrere. És a Barcino Miniatures a qui devem, doncs, la pionera iniciativa d'haver dissenyat i produït figures de 20mm dels Mossos d'Esquadra, amb les seves característiques jupes d'aires napoleònics i faixa voltant la cintura. Ningú més al món ha fabricat Mossos d'Esquadra; així que, si per una estranya casualitat, un dia en trobeu, no dubteu pas a quedar-vos-les, doncs són una veritable peça de col·leccionista!

La unitat es completa amb un cert poti-poti de figures de gairebé tots els fabricants coneguts de miniatures d'aquesta temàtica: Irregular Miniatures (el policia en samarreta i amb el casc penjant del braç, basat en una cèl·lebre fotografia presa a Barcelona el Juliol del 1936), HPC/Bandera Miniatures (el guàrdia en mànigues de camisa i empunyant una pistola) i, sobretot, de Barcelona Universal Models (BUM). A diferència de totes les altres, les figures de BUM són de plàstic, no de metall; i resulten fàcilment reconeixibles per ser notablement més esveltes i de més delicada esculptura. Aquestes notables diferències d'aspecte i material feien una mica arriscat barrejar les figures de BUM a la mateixa unitat que les altres; però no he pogut resistir la temptació d'incloure-les-hi, pel dramàtic dinamisme i naturalitat de les seves postures, com podeu contrastar per les fotografies que acompanyen l'article.