dimarts, 27 d’octubre del 2009

Projecte 11 Setembre 1714


September 11, 1714 Project

Fa uns dies, vàrem anunciar a les planes de The Catalan Wargames Resource una novedosa iniciativa, consistent en crear una versió tridimensional del joc Setge 11 Setembre 1714. Podeu consultar la crònica mitjançant aquest enllaç. Tot i haver-nos-ho parlat per correu electrònic prèviament, els companys de club encara estaven pendents de més detalls, que jo els havia de donar a la reunió del club immediatament posterior a l’anunci.

D’acord amb allò que s'havia quedat, dijous passat vaig presentar-los-hi formalment les grans línies del projecte. Val a dir que la majoria d’aspectes del projecte encara és molt obert, embrionari fins i tot, per la qual cosa l’actitud general del grup va ser, de bon començament, més aviat circumspecta; és a dir que, tot i mostrar-ne interès, hi prevalia certa prudència a l’hora de comprometre-s’hi en ferm, o potser un cert escepticisme respecte a les nostres capacitats d’abordar el projecte amb èxit. En la meva opinió, el compromís de cadascú anirà aflorant gradualment, a mida que se n’hi vagin acomplint etapes. Al capdavall, amb la participació de tots s’hi pogueren perfilar les següents línies mestres:

Terreny: Un tauler modular de fins a 160 x 120 cm, que s’ha suggerit que es composés de 4 peces de 60 x 80 cm. La superfície de cada mòdul reflectiria els diferents tipus de terreny a imitació del tauler del joc original, ampliant-ne les mides al 200%. Els espais on s'emplaçarien illes de cases, muralles i altres edificacions serien completament llisos, mentre que els corresponents a carrers i camp obert estarien degudament texturitzats. Caldrà fer-ne un esbós previ sobre paper, per a fer-nos una idea de dimensions i proporcions, i com a base per a treballar.

Muralles: S’observa que caldrà posar-hi especial cura, especialment a les muralles, doncs el seu efecte estètic serà determinant. Hauran de tenir alçada suficient per a donar una sensació òptica adequada, i prou amplada també per a que les figures hi puguin circular sense problemes. Caldrà tenir en compte l’existència d’una superfície enfonsada, que és el fossat entre els dos cordons de la muralla, i veure com resoldre-la.

Altres edificacions: hi predomina la idea que cada illa de cases completa constitueixi un element únic. Hauran de ser lleugeres i d’un material resistent, amb terrat en lloc de teulada, i potser aprofitant retallables per a decorar-ne les façanes. Moltes illes de cases es subdivideixen en diverses caselles, que podrien ser simulades mitjançant lleugeres diferències d’alçada dels terrats.

Figures: No hi ha objeccions a utilitzar figures de plàstic d’escala 1/72, si més no per ara.

Bases: Hi ha en canvi més diversitat d’opinions respecte a quines bases fer servir per emplaçar-hi les figures. S’ha suggerit de fer-ne servir de Flames of War, o fetes per encàrrec a Litko Aerosystems -una casa americana que fa peanyes de diferents mides amb fusta de balsa.

Consideracions meves a posteriori:
  • Terreny: M’inclino més per 6 peces modulars de 60 x 60 cm. Seran més fàcils de transportar i emmagatzemar. Això farà un tauler de 180 x 120 cm, però aquesta amplada addicional de 20 cm es pot aprofitar per a eixamplar el cantó de muntanya del mapa, que és molt just.
  • Muralles i edificis: Per als edificis, penso d’entrada en cartró ploma, que serà més fàcil de treballar. Quant a les muralles, caldrà seguir rumiant-s'ho amb calma.
  • Figures: Hi caldran entre 300 i 400 figures, entre soldats d'infanteria, genets, artilleries, generals i complements.En tinc la llista feta; un cop revisada, un dia d'aquests la penjaré d'aquest bloc. Hi estic fent també una guia de pintura regiment per regiment.
  • Bases: Prenent mesures, he vist que alguns carrers i panys de muralla tindran poc més de 3 cm d'amplada, cosa que limita la mida de les bases a utilitzar. A part de ser grosses, les bases de Flames of War resultarien massa cares. No així les de Litko Aerosystems, però crec que no haurien de tenir base magnètica, doncs les figures seran de plàstic i les sotmetríem a moltes tensions.

3 comentaris:

esparver ha dit...

Noi, quan t'embranques t'embranques.

Sobre el cartró ploma, no és tant fàcil de treballar com sembla...

Apa... Recorda que em deus un correu, d'això ja en parlarem en viu.

Jordi ha dit...

Ei el missatge anterior era meu.

Soldadets ha dit...

Sí ja, ja... però és que després de la darrera intrusió d'un feixista imbècil aixafa-guitarres, vaig posar moderació als comentaris; de forma que, abans de ser publicats, jo els pogués veure...