dimarts, 22 d’abril del 2025

Capità de Gòndor


M197 Gondorian Officer
Mithril miniatures, 32mm

Us presento avui una altra d'aquelles figures de la casa Mithril que tenia injustament arraconades esperant un darrer retoc. En aquesta ocasió es tracta d'un oficial d'infanteria de Gòndor, que estava irtualment acabat i que només ha requerit lleugers retocs a la capa, la cimera del casc, l'espasa i les calces.

L'he pintat amb una lliurea semblant a la dels soldats de la capsa MW337, consistent en túnica blanca amb vius vermells i calces rosa. La cimera de plomes anava a ser negra com la dels soldats, però en un rampell de darrera hora vaig creure més apropiat de pintar-la blanca.

dimecres, 16 d’abril del 2025

Tanc Barbastro


SCW Barbastro Tank
Minairons, escala 1/72 (=20mm)

El tanc Barbastro va ser una iniciativa dels tallers Constancio Rámiz d'aquesta població aragonesa, que en va fer una limitada producció entre 1936 i 1937, que possiblement no va arribar més enllà de les 4 unitats. Per les seves característiques i producció eminentment artesanal bé en podia ser qualificat de "tiznao amb erugues". Era una veritable baluerna, lenta i gegantina en relació al seu modest armament; perquè us en feu una idea, aquest model d'escala 1/72 ocupa una base de 4 x 10 cm!

El model en si és una producció de la meva marca Minairons, de resina amb armament de metall. El tripulant que treu el cap per la torreta és de plàstic, procedent del meu kit de T-26. Les calcomanies són purament artesanals --i no massa reeixides, degut a que una impressora domèstica no té tinta blanca... Més informació sobre aquest gegant a la Tanks Encyclopaedia.

diumenge, 13 d’abril del 2025

Infanteria de Gòndor


MW337 Gondorian Infantry
Mithril Miniatures, 32mm

J. R. R. Tolkien mateix deixà entreveure el paral·lelisme entre els reialmes d'Àrmor i Gòndor de la seva Terra Mitjana amb els imperis romans d'Occident i Orient del món real; paral·lelisme que sempre he trobat molt suggerent, potser pel meu propi context cultural i històric. Probablement sigui per aquest motiu que em va agradar de bon principi l'aproximació que Mithril Miniatures en feia, tot donant a les seves figures de militars gondorians un aspecte evocador dels exèrcits tardo-romans o bizantins. L'any 1994, Mithril Miniatures va llençar una sèrie d'exèrcits en capsa, que malauradament no va tenir continuïtat; imagino que pel conflicte de drets d'autor subscitat amb Games Workshop arran de les pel·lícules de Peter Jackson. En tot cas, Mithril va poder treure a mercat dues capses, una pels orcs de Mòrdor i una altra pels homes de Gòndor. Podeu veure'n els detalls en aquesta pàgina de Mithril.

El present conjunt de miniatures, que correspon a la caixa MW337 de Gòndor, m'ha suposat un veritable maldecap durant un bon grapat d'anys; doncs vaig pintar-ne una part anys enrere i, a l'hora de completar el conjunt força temps més tard, el meu estil de pintura havia canviat visiblement, no em quadraven les paletes de colors ni la meva vista conservava l'agudesa del passat. Finalment, aquests darrers dies m'he decidit a acabar la feina, tot repintant o retocant algunes superfícies per tal d'homogeneïtzar la gamma de colors, que, com podeu veure, consisteix en cascs de bronze, cotes de malla d'acer, túniques blanques amb vius vermells i calces rosa.

L'abanderat portava originalment un estendard vertical de tipus labarum que no m'agradava gens, així que vaig substituir-lo temps enrere per un pal de bandera de filferro (procedent d'una caixa de peces de la meva infantesa) i li n'he enganxat recentment una bandera extreta de les inesgotables fonts d'Internet, òbviament inspirada en la pel·lícula de Peter Jackson. Les banderes gondorianes en temps dels Senescals haurien de ser, segons Tolkien mateix, completament blanques sense cap càrrega heràldica; però he trobat estèticament més encertada la interpretació feta per la pel·lícula.

Pel que fa al corneta, vaig decidir de pintar-li la túnica en colors inversos als de la resta de la tropa. També li vaig penjar del costat esquerre un dels escuts que originalment portava la capsa; que, com podeu veure, és rodó a l'estil d'un parma antic. Bo i no trobar-lo apropiat per al gruix de la tropa, sí que em va semblar adient com a accessori d'un músic.

La infanteria pesant de la Warband MW337 mostra una sola postura però, en compensació, molta varietat de detalls d'aquipament pel que fa a les espatlleres de la cota de malla, amb tres variants diferents. Un element addicional de diversitat que vaig introduir fou la substitució dels escuts originals (massa petits per a una infanteria d'ordre tancat, en la meva humil opinió) per uns altres de plàstic de la Games Workshop; per la seva forma allargada i acabada en punta, aquests oferien un grau addicional de variació pel simple fet d'enganxar-los més o menys escairats.

Sempre amb la voluntat de personalització en ment, vaig substituir el cap d'un dels soldats per un altre de la Games Workshop, de metall també (doncs els de plàstic resultaven petits). El resultat final no és desagradable, em penso, però no m'acaba de quadrar amb la idea que tinc al cap de l'exèrcit gondorià de finals de la Tercera Edat, sinó que el veig com a més antic, de l'època de glòria d'Elèndil i Isíldur. Bé, potser aquest home guardava el casc com una relíquia familiar que havia anat passant de pares a fills, no?

I encara una darrera variació introduïda va ser la substitució de les llances originals de dos soldats per les equivalents de Games Workshop, que em van semblar força apropiades per als escortes de l'abanderat, o una mena de gastadors o soldats d'elit de la companyia.

La caixa també contenia un grupet d'arquers, infanteria lleugera i tres oficials (un a cavall i dos a peu), que he anat destinant a d'altres usos i per tant he començat a pintar en tandes separades; com espero que podreu veure aviat.

dimecres, 9 d’abril del 2025

Bèregond, guàrdia de la Ciutadella


MS461 Beregond, Guard of the Citadel
Mithril Miniatures, 32mm

Retorno a la pila de figures de Mithril que tenia a mig acabar. Aquesta vegada es tracta d'una figura representant un personatge que apareix a "El retorn del Rei", durant el setge a Minas Tírith: en Bèregond, oficial de la Guàrdia Reial de Gòndor, que ajuda Gàndalf a salvar in extremis Fàramir de la pira funerària. Si no vaig errat, Bèregond també apareix, ja vell, en una seqüela que Tolkien va publicar en forma de conte curt, anomenada "The New Shadow".

Com en d'altres casos, la figura estava quasi acabada, així que en principi només es tractava de fer-ne uns darrers retocs i imantar-la; però, tot just després d'haver finalitzat els altres dos guàrdies reials uns dies enrere, em vaig adonar que les seves alabardes no serien compatibles amb la que originalment sostenia en Bèregond mateix... així que, en un veritable rampell d'última hora, vaig decidir de bescanviar-li l'alabarda per un pal de bandera! El pal esmentat és de plàstic, procedent d'un kit de la desapareguda sèrie Ring of Rule de Zvezda, mentre que el disseny de l'estendard pròpiament dit ha estat pres d'una de les moltíssimes fonts sobre la matèria que hi ha a Internet.

Dita bandera és negra amb l'arbre blanc, set estels al voltant i una corona al capdamunt, símbols inequívocament reials de Gòndor. He cregut adient fer-la així, doncs el cànon tolkienià estableix clarament que la Guàrdia Reial va perviure en la Gòndor dels senescals, tot conservant els símbols de la monarquia vacant. Així, he donat per suposat que l'estendard d'aquest cos seria també el reial, no el dels senescals (que era blanc).

dilluns, 7 d’abril del 2025

Quàdriga romana


Roman Quadriga
Alymer i marca desconeguda, 33mm

El tema d'avui va d'un model força antic, de finals dels 60 o principis dels 70 del segle passat, que forma part de la meva col·lecció infantil de soldadets de plom. Eren fabricats i pintats per la marca valenciana Alymer com una categoria especial de miniatures de 33mm anomenada "Miniploms". Recentment vaig descobrir amb sorpresa i alegria que la marca encara existeix (www.alymer.com), bo i que moltes de les referències d'aleshores ja no són en producció.

Com podeu veure, es tracta d'una quàdriga romana sencerament metàl·lica (d'algun aliatge que devia contenir plom, imagino). El nivell de detall és relativament pobre, però cal entendre les limitacions de producció de cinquanta anys enrere. En tot cas, el conjunt és prou vistós com per decidir-me a fer-li un "rentat de cara", tot repintant-li algunes superfícies, afegint-hi petits retocs de llums i contrast, i envernissant-ho tot plegat amb diferents vernissos (mat, satinat o lluent en funció de la superfície).

Val a dir que el carruatge portava un passatger original que em desagradava molt, així que vaig optar per retirar-lo; després d'haver allisat el sòl del carro, hi vaig enganxar un imant on fixar la figura d'un dignatari. No sé d'on la vaig obtenir, però probablement era un souvenir; venia sense pintar, amb un acabat de bronze, i és d'un aliatge molt dur (zamak potser?). En tot cas, era de la mida adequada, no estava mal detallat i el vaig pintar com si fos un cèsar. I aquí en teniu el resultat!

divendres, 4 d’abril del 2025

Guàrdia Reial de Gòndor


M199 Gondorian Royal Guards
Mithril Miniatures, 32mm

Heus aquí dues noves figures de l'emblemàtica casa Mithril, que tenia també a mig acabar i que aquests darrers dies he estat rematant. Es tracta de dos soldats de la Guàrdia Reial de Gòndor, institució que va perdurar fins i tot en temps dels Senescals, a la fi de la Tercera Edat. Les figures que veieu han patit un parell de modificacions; consistent la primera en l'afegit d'uns escuts de plàstic de Games Workshop, que he cregut molt adients en tasques cerimonials, malgrat que les alabardes que brandeixen s'haurien d'empunyar a dues mans.

La segona modificació ha consistit en substituir els caps d'alabarda originals (vegeu-los aquí), que no m'agradaven massa, per uns altres també de plàstic, d'un kit de la desapareguda sèrie Ring of Rule de la marca Zvezda. Les unions estan encolades amb cianocrilat i reforçades amb petites espigues de filferro.

Pel que fa a la paleta de colors, hi he fet dominar el negre amb vius i brodats blancs, tal com Tolkien ho descrivia al seu llibre El retorn del Rei. Just abans de fer-ne les fotografies, hi he afegit una mica d'efectes de llum i contrast i he envernissat les figures (mat en general, i lluent a les superfícies metàl·liques). Per acabar, els hi he imantat les bases.

dimarts, 1 d’abril del 2025

Fàramir a Osgíliath


M200 Faramir at Osgiliath
Mithril Miniatures, 32mm

Aquesta és una altra de les figures que portava anys esperant el retoc final, novament una de pertanyent a l'emblemàtica col·lecció de Mithril Miniatures dedicada als personatges de J.R.R. Tolkien. En aquesta ocasió, la figura representa Fàramir liderant la defensa d'Osgíliath.

La paleta de colors emprada correspon a la meva visió particular de com vestiria un alt comandament de Gòndor durant la Tercera Edat. La figura només ha patit uan modificació menor, consistent en la substitució de la fulla d'espasa original per una de més estilitzada i decorada, extreta d'un kit de la marca Zvezda

Just abans de prendre'n aquests fotografies vaig enfosquir-li una mica el cabell perquè s'assembles més al de David Wenham, l'actor que va fer el paper de Fàramir a la pel·lícula de P. Jackson; vaig retocar-ne també la cara, perquè semblés mal afaitada. Finalment, vaig imantar-ne la base, doncs originalment no ho havia previst i és una de les coses que estic arreglant sistemàticament abans de fotografiar.

divendres, 28 de març del 2025

Exploradora hòbbit


M445 Female hobbit scout
Mithril Miniatures, 32mm

Aquesta és una altra figura que tenia pràcticament acabada, de tal forma que només m'ha calgut afegir-li la corda de l'arc i imantar-la per tenir-la completa. Es tracta d'un altre model de l'estimada casa Mithril que representa una aventurera hòbbit, en una d'aquelles postures subreptícies que tant defineixen els mitgerols.

Cal destacar el curiós detall de les plomes al cabell, que l'hi donen un aire prou graciós.

dimarts, 25 de març del 2025

Cèleborn a cavall


M211 Celeborn mounted
Mithril Miniatures, 32mm

Segueixo mostrant-vos figures pintades temps enrere, però que per un motiu o altre no tenia encara catalogades. En aquest cas concret, no aconsegueixo imaginar-me per què vaig deixar aquesta figura en un calaix, quan estava pràcticament acabada. Es tracta novament d'un model de la mítica casa Mithril que representa Cèleborn, senyor de Lothlórien i cònjuge de Galàdriel.

La figura original de Cèleborn duia espasa i anava sense escut, però vaig voler transformar-lo una mica i amb aquest propòsit li'n vaig substituir la mà dreta original, armada amb espasa, per una altra mà amb llança que em va semblar més adient.

També l'hi vaig donar un escut d'inspiració èlfica, doncs originalment no en portava; aquest escut, produït per un petit fabricant espanyol que probablement ja no existeix, recorda els de Games Workshop però és de formes més compactes i no tan alt; encara n'hi tinc una bona quantitat en existències, així que segurament els utilitzaré per a tropes èlfiques lleugeres i muntades, tot deixant els de Games Workshop per a la seva infanteria pesant i herois de l'Antigor.

La paleta emprada consta sobretot de colors clars (blau cel, gris pàl·lid, etc.), que són els que acostumo a fer servir amb els elfs Síndar. Ja sé que, d'acord amb el cànon de Tolkien, el cabell de Cèleborn hauria d'haver estat blanc argentat, però vaig preferir pintar-lo d'un groc daurat per poder aprofitar la figura en d'altres rols.

divendres, 21 de març del 2025

Genet de Gòndor


M201 Gondorian horseman
Mithril Miniatures, 32mm

Segueixo amb la tònica de mostrant-vos figures pintades de fa temps, però que per un motiu o altre no tenia encara catalogades. Aquest cop es tracta d'un altre model de l'emblemàtica casa Mithril dedicada a l'exèrcit de Gòndor.

La figura volia representar originalment un oficial muntat, però vaig decidir de transformar-lo en soldat de cavalleria; tot substituint-li el braç dret, que anava armat amb espasa, per un altre braç amb llança llarga, que em va semblar més adient per a aquest propòsit. També l'hi vaig afegir un escut rodó al braç esquerre.

Pel que fa als colors, l'hi vaig aplicar la meva particular visió de quin aspecte tindria l'exèrcit de Gòndor a la Tercera Edat, donant-li túnica i capa negres amb vius blancs, així com casc de bronze.

Abans de fotografiar-lo el cap de setmana passat, l'hi vaig imantar la base; cosa que estic fent amb totes les figures de la Terra Mitjana que estic catalogant o recatalogant últimament.

dimarts, 18 de març del 2025

Béorn


M233 Beorn
Mithril Miniatures, 32mm

Segueixo mostrant-vos algunes figures que tenia pintades de fa temps, però que per un motiu o altre no havia catalogat encara. En aquest cas es tracta d'un altre model de l'emblemàtica casa Mithril dedicat a Béorn, personatge amb un rol destacat a la novel·la "El Hòbbit" de Tolkien.

Poc us en puc explicar, doncs la vaig pintar fa molt de temps i una dècada enrere la vaig retocar afegint-hi tècniques d'ombrejat i il·luminació més... modernes, diguem. En tot cas, resta clar que hi vaig voler fer dominar els marrons de tota mena, sense més marge a la policromia que la pell del personatge i el metall de les eines.

Pel que fa a la versió úrsida de Béorn, es tracta de figuretes barates de joguina que em vaig limitar a pintar tan bé com vaig poder. No resulten maravelloses, però en un joc de taula faran el fet.

dilluns, 3 de març del 2025

Niënor, també anomenada Níniel


M245 Niniel the bride
Mithril Miniatures, 32mm

Els problemes familiars que hem arrossegat a casa aquests darrers mesos m'han impedit de progressar gairebé gens en la tasca de pintar miniatures, per la qual cosa la majoria d'articles que publicaré properament no tractaran de noves incorporacions a la meva col·lecció, sinó més aviat de figures pintades força temps enrere, que per un motiu o altre no us havia mostrat encara.

Aquest és el cas de la figura d'avui, una bonica escultura de la casa Mithril que té per tema un personatge tràgic de la Primera Edat, la Niënor o Níniel, germana de Turin.

No puc dir-vos-en gaire cosa, doncs vaig pintar-la molts anys enrere i ni tan sols sé quins colors hi vaig emprar. Aquests darrers dies he aprofitat una estona lliure per emplaçar-la en una base imantada de 25 mm de diàmetre.

dijous, 27 de febrer del 2025

Pollacra catalana


WSS, Catalan polacre
Minairons, escala 1/600 (=3mm)

Degut a un greu problema de salut familiar que no cal airejar aquí, no he pogut asseure'm al banc de treball per gairebé cinc mesos. Ara que comencem a veure llum a la fi del túnel, els darrers dies he tingut ocasió de tornar a brandar el pinzell, bàsicament per acabar coses que tenia a mig fer des de finals d'estiu.

Aquest és el cas del vaixell d'avui, que portava cinc mesos acabat i amb els cordatges posats, esperant només que l'hi posés banderes i en pintés la base. Es tracta d'una pollacra, vaixell d'aparell rodó derivat del xabec que va aparèixer a principis del segle XVIII.

El present model, d'escala 1/600, és de la meva marca Minairons, essent de resina amb pals i veles de metall. En aquest cas concret vaig remplaçar pal i veles majors per uns altres que tenia a la "caixa de recanvis"; per cap motiu especial, a part de la meva dèria per introduir variacions.

El joc de pavellons amb què he coronat la nau és el mateix que acostumo a emprar als meus vaixells austriacistes de la Guerra de Successió; que és necessàriament hipotètic, doncs no he tingut forma de trobar cap indici dels històricament correctes, en tots els anys que porto cercant-ne dades. Aquest patró "políticament correcte" consisteix en un pavelló de popa amb l'àliga bicèfala, blanc en comptes de groc per no confondre'l amb l'imperial, bandera de pal amb les quatre barres i tallamar de proa amb la creu de Sant Jordi - amb variacions ocasionals.