
MW337 Gondorian Infantry
Mithril Miniatures, 32mm
J. R. R. Tolkien mateix deixà entreveure el paral·lelisme entre els reialmes d'Àrmor i Gòndor de la seva Terra Mitjana amb els imperis romans d'Occident i Orient del món real; paral·lelisme que sempre he trobat molt suggerent, potser pel meu propi context cultural i històric. Probablement sigui per aquest motiu que em va agradar de bon principi l'aproximació que Mithril Miniatures en feia, tot donant a les seves figures de militars gondorians un aspecte evocador dels exèrcits tardo-romans o bizantins. L'any 1994, Mithril Miniatures va llençar una sèrie d'exèrcits en capsa, que malauradament no va tenir continuïtat; imagino que pel conflicte de drets d'autor subscitat amb Games Workshop arran de les pel·lícules de Peter Jackson. En tot cas, Mithril va poder treure a mercat dues capses, una pels orcs de Mòrdor i una altra pels homes de Gòndor. Podeu veure'n els detalls en aquesta pàgina de Mithril.

El present conjunt de miniatures, que correspon a la caixa MW337 de Gòndor, m'ha suposat un veritable maldecap durant un bon grapat d'anys; doncs vaig pintar-ne una part anys enrere i, a l'hora de completar el conjunt força temps més tard, el meu estil de pintura havia canviat visiblement, no em quadraven les paletes de colors ni la meva vista conservava l'agudesa del passat. Finalment, aquests darrers dies m'he decidit a acabar la feina, tot repintant o retocant algunes superfícies per tal d'homogeneïtzar la gamma de colors, que, com podeu veure, consisteix en cascs de bronze, cotes de malla d'acer, túniques blanques amb vius vermells i calces rosa.


L'abanderat portava originalment un estendard vertical de tipus labarum que no m'agradava gens, així que vaig substituir-lo temps enrere per un pal de bandera de filferro (procedent d'una caixa de peces de la meva infantesa) i li n'he enganxat recentment una bandera extreta de les inesgotables fonts d'Internet, òbviament inspirada en la pel·lícula de Peter Jackson. Les banderes gondorianes en temps dels Senescals haurien de ser, segons Tolkien mateix, completament blanques sense cap càrrega heràldica; però he trobat estèticament més encertada la interpretació feta per la pel·lícula.


Pel que fa al corneta, vaig decidir de pintar-li la túnica en colors inversos als de la resta de la tropa. També li vaig penjar del costat esquerre un dels escuts que originalment portava la capsa; que, com podeu veure, és rodó a l'estil d'un parma antic. Bo i no trobar-lo apropiat per al gruix de la tropa, sí que em va semblar adient com a accessori d'un músic.


La infanteria pesant de la Warband MW337 mostra una sola postura però, en compensació, molta varietat de detalls d'aquipament pel que fa a les espatlleres de la cota de malla, amb tres variants diferents. Un element addicional de diversitat que vaig introduir fou la substitució dels escuts originals (massa petits per a una infanteria d'ordre tancat, en la meva humil opinió) per uns altres de plàstic de la Games Workshop; per la seva forma allargada i acabada en punta, aquests oferien un grau addicional de variació pel simple fet d'enganxar-los més o menys
escairats.


Sempre amb la voluntat de personalització en ment, vaig substituir el cap d'un dels soldats per un altre de la Games Workshop, de metall també (doncs els de plàstic resultaven petits). El resultat final no és desagradable, em penso, però no m'acaba de quadrar amb la idea que tinc al cap de l'exèrcit gondorià de finals de la Tercera Edat, sinó que el veig com a més antic, de l'època de glòria d'Elèndil i Isíldur. Bé, potser aquest home guardava el casc com una relíquia familiar que havia anat passant de pares a fills, no?


I encara una darrera variació introduïda va ser la substitució de les llances originals de dos soldats per les equivalents de Games Workshop, que em van semblar força apropiades per als escortes de l'abanderat, o una mena de gastadors o soldats d'elit de la companyia.
La caixa també contenia un grupet d'arquers, infanteria lleugera i tres oficials (un a cavall i dos a peu), que he anat destinant a d'altres usos i per tant he començat a pintar en tandes separades; com espero que podreu veure aviat.