dissabte, 2 de gener del 2010

Regiment Nª Sª dels Desemparats


N. S. Desemparats Regiment - September 11, 1714 Project
BUM plastic(?) miniatures, 20mm


Durant la campanya 1713-1714 de la Guerra de Successió Espanyola, el Regiment d'Infanteria de Nostra Senyora dels Desemparats fou una de les unitats militars alçades per la Generalitat de Catalunya el Juliol de 1713, per a fer front a la imminent ocupació del país per Felip V. Estava inicialment format per més de 600 soldats del País Valencià, majoritàriament veterans procedents dels antics regiments valencians de Carles III d'Habsburg, així com del Regimiento de Ahumada (formalment evacuat a Nàpols per Stahremberg, virrei austriacista de Catalunya, aquell mateix Juliol).

Aquesta distingida unitat és, doncs, la primera que he escollit pintar en el marc del Projecte 11 Setembre 1714 del nostre club. Està formada íntegrament per figures de la casa BUM, i es composa només de dues companyies de fusellers i una de granaders (o magraners, com se'n deia aleshores), doncs als darrers estadis del setge de Barcelona els regiments d'infanteria regular estaven pràcticament delmats. El nivell de detall de les figures és molt bo, al meu entendre, i em remeto a la crònica que d'aquestes figures en féu el portal anglo-saxó Plastic Soldier Review -crònica que podeu llegir aquí. En canvi, el material amb què han estat fabricades les figures és simplement nefast, com ja vaig exposar al meu article anterior sobre l'artilleria catalana. Tan nefast és aquest material -tou, trencadís i inconsistent- que molt probablement no tornareu a veure cap altra unitat íntegrament formada per figures de BUM, doncs són completament inapropiades per a la seva utilització en cap joc amb miniatures.

Molt a desgrat meu -doncs havia estat seguint l'evolució d'aquesta línia de figures gairebé des del seu inici, i n'estava força il·lusionat-, hauré de plantejar als meus companys una de dues alternatives: si decidim persistir amb les figures de plàstic de 20mm, no fer servir mai més miniatures de BUM, excepte les que siguin totalment imprescindibles -com pot ser el cas dels Miquelets, que cap altre taller no fabrica, a part de BUM, ni en plàstic ni en metall; o bé, com a alternativa més dràstica, canviar a les figures de metall de 15mm, de les que n'hi ha un bon grapat de fabricants, tots força bons.

El canvi a les figures de metall de 15mm presenta un seriós inconvenient, doncs no hi ha encara ningú que fabriqui Miquelets de 15mm de metall, i no hi ha cap altre tipus de figures que els pugui suplir. Però això aviat tindrà solució, doncs el fabricant australià Eureka Miniatures n'està ja fent els prototips, i segurament es posarà a fabricar-ne dintre el primer semestre d'enguany (això és una primícia total, i ho sé amb total seguretat). De totes formes, el més assenyat és continuar de moment amb el projecte original i seguir pintant figures de plàstic de 20mm, de cara a tindre'n un nombre suficient per al playtesting, que segurament ens ajudarà a prendre una decisió definitiva sobre el tema.