dimarts, 5 de gener de 2010

Generals català i francès


Catalan and French generals - September 11, 1714 Project
BUM and Zvezda plastic miniatures, 20mm


Novament relacionat amb el Projecte 11 Setembre 1714 del nostre club, us mostro aquí el resultat d'experimentar la combinació de soldadets de Zvezda i de BUM, i de comprovar els possibles problemes que hi pugui haver. Es tracta de dues bases de comandament, una de francesa i una altra de catalana, cadascuna de les quals conté la figura d'un general (de BUM), acompanyat d'un abanderat (originalment un piquer rus de Zvezda), muntats damunt bases provisionals de cartró, com és habitual en aquesta fase del projecte. La composició fa palesa la diferència de mides entre ambdues figures, que he procurat dissimular afegint alçada a la de BUM, així com fent que la bandera onegi entre ambdues.

Quant a les banderes, han estat dissenyades a dues cares per ordinador i impreses amb una impressora domèstica sobre paper de qualitat mitjana. La forma s'ha aconseguit en el moment d'encolar les dues cares de la bandera, amb l'ajut de mànecs de pinzell fi. Un cop la cola s'ha assecat, les he retocades lleugerament a pinzell: en el cas de la bandera francesa, repassant la creu de Sant Denís amb pintura blanca, per a que ressalti més; i, en el cas de la bandera catalana, aplicant-hi una capa de pintura vermella, amb la finalitat d'ocultar les ratlles produïdes pels capçals de la impressora.

Els soldats no tenen relació amb la bandera que porten, i hi han estat triats per motius exclusivament estètics: el soldat català porta l'uniforme vermell del Regiment de la Ciutat de Barcelona, i la bandera que porta és, en canvi, la Coronela de la milícia urbana del Cap i Casal. Així mateix, el soldat francès porta uniforme del Regiment de Quércy (o del de Médoc), mentre que la bandera que sosté és la Coronela del Regiment suís de Castellas.

Ben aviat publicaré un nou llibret PDF amb una guia uniformològica de la batalla de l'Onze de Setembre, seguint la línia encetada pel Catalonia Stands Alone - 1713-1714: The Catalans' War, si bé amb dues diferències bàsiques: A) tractarà sobretot les unitats borbòniques (franceses i espanyoles) que hi van intervenir directament, i B) serà publicat primerament en català, i no serà traduït a l'anglès fins més endavant. Igual com a la guia anterior, hi haurà exhaustiva informació uniformològica i vexil·lològica, regiment per regiment, així com una descripció bàsica del desenvolupament de la batalla i la discussió de com representar-la amb figures. En aquests moments, només em resta enllestir els capítols introductoris, revisar fonts bibliogràfiques i fer-ne la repassada general, per la qual cosa espero que estarà acabat vers mitjans de Gener. Ja ho anunciaré al blog de DespertaFerro! Edicions i al portal The Miniatures Page (TMP).