diumenge, 13 de desembre del 2009

Regiment de Quércy


Quércy Regiment - September 11, 1714 Project
Zvezda & BUM plastic miniatures, 20mm


Una de les primeres passes dintre el Projecte 11 Setembre 1714 consisteix a pintar una primera tongada de figures d'ambdós bàndols, muntades sobre bases provisionals, per tal de poder experimentar les mides i proporcions de l'escenografia que el Projecte requereix -no oblidem que es tracta de reproduir la secció nord-oriental de la ciutat de Barcelona i les seves defenses al segle XVIII, cosa que sembla prou complexa com per a esmerçar tant de temps com calgui en fer provatures. La idea és pintar un parell de batallons borbònics i una força catalana proporcional, i aquí us en mostrem un primer resultat.

Es tracta del Regiment Quércy, una de les unitats franceses més foguejades que prengueren part a la batalla. S'hi ha pintat una quinzena de figures, distribuïdes en bases provisionals de cartró, a raó de 3 figures per base. Cada base representa aproximadament una companyia (potser dues), i la força total mostrada en aquestes fotos és d'un batalló complet. Alguns companys del club han opinat que potser caldria posar menys figures per base, doncs la distribució actual dóna sensació d'atapeïment. Em penso que tenen raó, però aquest efecte que donen les figures d'estar "colze amb colze" no em desagrada pas, i crec que paga la pena mantenir aquest esquema -almenys, de moment. Totes les figures són de plàstic a escala 1/72 (=20mm), de l'excel·lent casa russa Zvezda, amb excepció de la base de granaders, que és de la firma catalana BUM. Es pot comprovar que les dimensions i proporcions d'unes i altres figures no acaben de ser iguals, però crec que es podran combinar sense massa problemes, sempre que es triïn acuradament les figures a combinar.

Val a dir que la varietat de figures de plàstic de s. XVIII és encara insuficient, i cal forçar certs arranjaments: les cases Zvezda i Strelets només han produïts russos i suecs, i BUM, catalans i espanyols -amb certes mancances, tot s'ha de dir. Així, hem reaprofitat soldats russos de Zvezda per a fer els fusellers francesos i, com que ningú no fabrica granaders d'aquesta nacionalitat, he hagut de reutilitzar granaders espanyols de BUM. Per cert, cal esmentar que la preparació prèvia de les figures de BUM difereix considerablement de la pauta donada al meu anterior article, Tutorial ràpid de pintura, degut a les peculiars característiques del material de què estan fetes; ja us n'explicaré com i per què al meu proper article, basat exclusivament en figures de BUM.

Finalment un detall, que és l'abanderat que es veia en segon terme a la primera foto d'aquest article. Es tractarà d'una base de general, més petita que les bases de tropa, i que contindrà només dues figures: el general mateix (que encara no està pintat) i un abanderat d'acompanyament. Gràcies a la bandera serà més fàcil per als jugadors localitzar els seus generals enmig la turbamolta del combat. L'abanderat és una altra figura de Zvwezda, i la bandera ha estat impresa sobre paper en una impressora convencional, a partir dels dissenys del proper llibret que traurem a la llum a Desperta Ferro! Edicions. El mètode de fabricació és força simple: s'imprimeix la bandereta, es retalla, s'encola i alhora se li'n dóna forma. Un cop seca la cola, es repinta la creu de Sant Denís amb pintura blanca, per a que ressalti més, i ho envernisses tot plegat.