divendres, 13 de novembre del 2009

Tutorial ràpid de pintura


Painting fast guide
September 11, 1714 Project


Entre els diferents fronts oberts al Projecte 11 Setembre 1714, hi ha el de fixar mides, bases, quantitat i metodologia de pintura de les figures. Per això he preparat aquesta espècia de guia visual, amb la finalitat d'orientar els companys de projecte en aquesta matèria. Treballar amb figures de plàstic i metall presenta algunes diferències importants, sobretot de bon començament: deixant de banda l'eliminació de possibles rebaves, que aquí no es pot fer amb llimes sinó només amb cutters, cal després rentar les figures a fons, doncs cal assegurar-se que s'elimina tot rastre dels olis utilitzats en el procés de fabricació de la miniatura. S'haurà de rentar les figures amb aigua ensabonada, fregant-les amb un raspall de dents vell o cosa semblant. Un cop seques, s'aplicarà a cada figura una capa de cola blanca; segons les recomanacions llegides, la cola hauria de ser al 100%; però jo l'he aplicada dil·luïda al 50% en aigua, i sembla fer el mateix efecte. L'aplicació de cola té per finalitat impedir eventuals reaccions químiques del plàstic amb la imprimació. Només després de tot aquest ritual podrem fer el ruixat habitual de les figures amb spray d'imprimació. Per això proposo que aquesta primera part de la feina estigui centralitzada en mi (o algú altre que ho vulgui assumir, eh?): jo prepararia les figures i, un cop enllestides, les aniria distribuïnt per unitats entre els pintors voluntaris. Un cop acabada la pintura bàsica, les figures em retornarien, per a que jo hi apliqués els efectes de la meva xistera.

Com caldria abordar la feina de pintura, de forma que entre tots aconseguíssim un resultat uniforme? En primer lloc, disposarem d'una guia de pintura regiment per regiment, semblant al Catalonia Stands Alone, però en català; ja hi estic treballant, i en poques setmanes estarà enllestida. En segon lloc, caldrà fer l'esforç de fer servir tothom els mateixos tons de color: si un uniforme s'ha de pintar groc, no pot ser que jo el pinti de groc llimona i, un altre, de groc canari. En tercer lloc, us presento aquesta mena de guia ràpida de pintura, que en la meva opinió permetrà obtenir bons resultats en poc temps i esforç.

Les referències de pintura que segueixen són de la sèrie Model Color de la casa Vallejo. Es tracta de procedir per passades sobre el grup de figures que estem pintant, anant de dintre cap enfora, com si estiguéssim vestint-les. Vegeu la imatge 1: en una primera passada pintarem, per aquest ordre, els rostres i les mans (955 Flat Flesh), després el metall de les armes (997 Silver) i finalment els cabells (amb les combinacions de colors que es vulgui: negres, castanys, rossos, pèl-roigs, etc).

Anem ara per la segona passada (imatge 2). Aquí es tracta de fer tres coses més: primerament, pintar la fusta de les armes (bruns o marrons foscos, a triar; però que sigui el mateix to per a tot el regiment), en segon terme els barrets (negre) i després les peces de roba de color diferent del principal; en el cas concret que ens ocupa, coincideix que mitges, jupa i gires de la casaca són del mateix color. Els colors de cada uniforme seran al llibret que estic preparant, per això no especifico aquí de quin vermell es tracta. Ho rematarem pintant de negre barrets (950 Black) i els sabatots (en principi, negres també; es podria optar per un marró fosc, però ha de ser el mateix per a tot el regiment).

Tot seguit, la tercera passada, il·lustrada per la imatge 3: abordem la casaca i les calces de les figures, que en aquest cas són d'un color gris pàl·lid. Aquí s'ha de començar a anar amb una mica de compte, doncs el color de les casaques entrarà en contacte amb el d'altres superfícies. En segon lloc (que a la foto no es veu) pintem les fundes d'espases i baionetes (negres), amb un pinzell una mica més fi que fins ara. I en darrer terme pintarem les vores dels barrets. Normalment són blanques o grogues, depenent del regiment, però nosaltres hi aplicarem un truc: si han de ser blanques, de moment les pintarem d'un color gris mig (per exemple, 870 Sea Grey); si han de ser grogues, farem servir un taronja clar (911 Light Orange). Després ja veurem per què.

Ara ja arribem a la quarta fase (imatge 4), que seria el darrer que faria cadascú abans de retornar-me les figures, per a que jo hi fes els retocs finals. Com podeu veure per la imatge, es tracta de pintar les darreres superfícies que resten: corretjam i cartutxeres (jo aquí ho he pintat amb 816 Red Leather, però també es podria emprar 929 Light Brown, per exemple); després els mocadors de coll (si no s'hi diu res en contra, blancs) i en darrer terme els detalls metàl·lics: empunyadures d'espases (daurades), puntes de les seves fundes, i botons de casaques, mànigues i butxaques (això amb un pinzell força fi).

En arribar aquí, ja només restarà la feina de repassar les figures, per si alguna presenta alguna errada important: colors que han anat més enllà d'on els tocava, possibles oblits, etc. No es tracta d'intentar meravelles, sinó només de corregir els errors evidents. La figura ja estarà acabada, i només caldrà aplicar-hi un parell d'efectes de technicolor. El priemr que jo hi faré serà aplicar-hi ombres mitjançant una pàtina negra dil·luïda al 50% (més o menys, eh?), com podeu veure a la imatge 5. Podeu comprovar que, mercès a aquesta tècnica, la figura adquireix una insospitada prestància. Després hi aplicaré il·luminació, ja sigui per pinzell sec (cosa poc probable) o per sobreposició de tocs de pintura. Però fins aquí encara no he arribat, així que us haureu d'esperar uns dies a veuer la figura 6!!. Ho heu d'entendre, no estic només pintant aquestes figures, sinó tot un regiment, com podeu veure per la foto de dalt. En funció de l'escala de representació que finalment triem, hi haurà prou figures com per a representar un regiment (el de Quércy) o dos (l'esmentat i el de Médoc).