dimecres, 23 de desembre de 2009

Bandera de Santa Eulàlia


St. Eulàlia Flag of Barcelona City - September 11, 1714 Project
Zvezda plastic miniatures, 20mm


Seguint amb els experiments del Projecte 11 Setembre 1714, aquesta és la Bandera Coronela de Barcelona, provenint del suplement que acompanyava el llibret Catalonia Stands Alone - 1713-1714: the Catalans' War, que vaig editar jo mateix el Setembre de l'any passat. La bandera ha estat adaptada per ordinador a l'escala 1/72, i ha estat després impresa en paper normal amb una Epson Stylus D68 domèstica (amb una resolució que podria haver estat millor). Igual com amb l'abanderat francès mostrat unes setmanes abans, les dues cares de la bandera han estat encolades i, abans no s'assequés la cola, l'hi hem donat forma. Un cop la cola s'havia assecat, hem repassat el fons de la bandera amb pintura vermella i hi hem aplicat una capa de vernís mat a pinzell.

El soldadet que fa d'abanderat prové de la casa Zvezda, i ha estat pintat com un oficial del regiment de milícia urbana de Barcelona (conegut com la Coronela), o del Regiment d'Infanteria de la Diputació General, amb una faixa groga en bandolera. En realitat, la faixa hauria d'envoltar la cintura; però no hi ha prou varietat de figures de 20mm d'aquest període per a poder triar. Un altre detall que caldria aclarir: degut a la utilització de "flash" a la fotografia, el blau de la casaca apareix més viu del que és realment (doncs es tracta de "Royal Blue" de la firma Vallejo).


Aquesta tercera fotografia respon a una petició que vaig rebre uns dies enrere als fòrums del conegut portal nord-americà The Miniatures Page (TMP), en el sentit de fer un petit estudi fotogràfic, comparant les figures de Zvezda amb les de BUM. En aquesta fotografia podeu veure l'abanderat (de Zvezda) envoltat de fusellers catalans (de BUM). Podeu copsar d'un primer cop d'ull que l'abanderat és almenys 1 o 2 mm més alt que els soldats que l'envolten. En realitat és més alt encara, però les grans dimensions de les bases de BUM emmascaren una mica la desproporció. Si prescindíssim de les bases, la diferència total seria no inferior als 2 o 3 mm. La conclusió que en podem obtenir és que més val no barrejar figures d'ambdós productors en una mateixa unitat -excepte en casos molt comptats.

En realitat, les figures de Zvezda són substancialment més altes que les de tots els altres productors de figures del Segle XVIII: no només BUM, sinó també Strelets, Orion i probablement també Mars. Ja us ho aniré mostrant en articles successius, que tinc en preparació.

Cap comentari: