dimarts, 27 d’agost del 2019

Regiment d'Inf. Sant Andreu


WSS Scots IR in Catalan service (fictional)
Peter Pig, 15mm

Mai abans havia jo pintat un regiment de highlanders de cap període, i la ucronia de la Guerra de Successió que porto anys jugant me n'ha donat l'excusa perfecta. Òbviament es tracta d'un regiment totalment fictici d'escocesos al servei del Principat, que he muntat utilitzant exclusivament figures de la casa Peter Pig, de la seva sèrie de la Guerra d'Independència Americana.

He seguit el mateix esquema bàsic que per a d'altres regiments d'aquest període, de forma que la unitat es composa de 18 figures en 6 bases de 3 x 1,5 cm, incloent-ne una de comandament. Hi ha en primera línia una figura de granader que he improvisat canviant-l'hi el cap, i a l'extrem dret de la segona línia hi ha una segona figura d'oficial fent l'ofici de sergent.

Els uniformes són de color blau reial, seguint la pauta comú dels regiments catalans de l'època, amb gires de color blau cel. Les boines són d'aquests mateixos colors, amb un plomall al cantó esquerre que és vermell per al coronel, blanc per a oficials subordinats i negre per a la tropa. En tots els casos, a la base del plomall hi ha una petita escarapel·la groga. Groga és també la faixa del coronel, com de costum.

Donat el predomini dels blaus en l'uniforme, vaig pensar que convindria aplicar als kilts una combinació de colors que hi contrastés, així que hi vaig triar un esquema de quadres vermells i verds. Finalment, la bandera mostra la tradicional creu blanca de Sant Andreu sobre fons blau, amb l'escut d'Escòcia a l'anvers i el de la Corona d'Aragó al revers.

Com que era la primera vegada que intentava pintar kilts escocesos, vaig estar investigant primer per Internet quina mena de procediment havien seguit d'altres pintors, i al final em vaig decantar per aquest que us detallo a continuació:

1) Seleccionar un dels dos colors que planejàvem donar al kilt (vermell i verd, recordem) i aplicar-lo a la faldilla a mode de capa base. Jo vaig triar el vermell, com podeu veure.

2) En una segona passada, aplicar-hi al damunt una retícula amb una mescla de vermell i verd. Si la part posterior del kilt mostra un plisat prou apreciable, aplicar-hi només línies horitzontals, estalviant-se'n les verticals.

3) A mida que va progressant el pintat de la figura, hi arribarà el moment d'aplicar-hi l'ombrejat, que es farà amb normalitat (en aquest cas concret, amb una mescla de pàtines negra i bruna de Vallejo).

4) A les interseccions de la retícula, fer-hi diminutes aplicacions de color verd. Com us podeu imaginar, això s'ha de fer amb el pinzell més fi que tingueu a la vostra panòplia.

5) I el darrer pas consistirà en fer unes altres petites aplicacions de color vermell al centre dels quadrats. Et voilà! No és el mètode més super-artístic per a pintar kilts, possiblement; però, si pensem en figures de 15mm com aquí, diria que és un dels més efectius i amb millor resultat final, sense ésser especialment difícil.