dijous, 5 d’abril del 2018

Tartana catalana


WSS, Catalan tartane
Peter Pig, escala 1/450 (=4mm)

En el seu origen, les tartanes eren naus petites, dotades d'un sol arbre amb vela llatina i un bauprès amb floc triangular, essencialment emprades pels pescadors de Provença al País Valencià des de ben bé el segle XIV. Amb el pas del temps aquest tipus d'embarcació s'anà diversificant, i cap al segle XVI ja n'hi apareixeren de dos pals, més grans però sempre amb vela llatina. La tartana veié també ús militar, i fou emprada fins ben entrat el segle XIX.

El model ha estat fet aprofitant el casc i els flocs de bauprès d'una balandra de Peter Pig, descartant-ne el velam original i fabricant-me'n jo un d'adient. Bé, la veritat és que tenia jo inicialment la intenció de muntar i pintar el vaixell com a balandra, amb un arbre central amb veles quadrades i cangrea tal com venia de fàbrica, sense una idea massa clara de si representar-lo com a espanyol, francès, anglès o què; però en el darrer moment, quan ja havia acabat la feina de pintura i em disposava a enganxar l'arbre i el velam al casc, tot de sobte se'm va girar el cervell i em vaig dir... "i per què no el faig de vela llatina?".

Així doncs, vaig descartar l'arbre original de Peter Pig, emplenant amb masilla l'encaix on s'hauria hagut d'inserir, i vaig perforar-ne uns altres dos per encabir-hi un pal major i un arbre de mitjana, ambdós de vela llatina. Aquests pals són realment de fusta (si voleu assajar-ho vosaltres mateixos, els escuradents van de perles!), mentre que les veles triangular són retalls de teixit "emmidonats" a base de cola blanca... et voilà!

Com en el cas del galió "Sant Josepet", vaig rematar el vaixell amb un joc de pavellons navals de la Guerra de Successió de producció pròpia (de la casa Minairons). El pavelló de popa blanc amb un escut de Barcelona al mig i una imatge de la Mare de Déu és documentat des d'almenys mitjans del segle XVII. La bandera del pal porta l'escut de la Diputació General o Generalitat. Aquesta tartana podria ser una de les nombroses embarcacions menors de què disposà l'Armada catalana de 1713-1714, juntament amb xabecs i sageties.