dissabte, 17 de març del 2018

Galió "Sant Josepet"


WSS, Catalan galleon Sant Josepet
Peter Pig, escala 1/450 (=4mm)

"Sant Josepet" fou el nom d'un vaixell mercant, propietat d'un canonge d'Eivissa que era fervent austriacista. L'any 1713, l'home va cedir la seva nau a la Generalitat, que la va rearmar amb 20 canons i la va emprar en missions d'escorta dels combois de Mallorca i ocasionals incursions sobre la línia de bloqueig que els borbònics havien establert sobre el port de Barcelona.

No he estat capaç d'esbrinar-ne les característiques, així que he suposat que devia tractar-se d'una urca o galió petit, cosa que podria quadrar amb el seu relativament baix nombre de canons. Així doncs, em vaig fer amb un segon model de galió petit de la casa Peter Pig (ja n'havia pintat abans un altre amb colors espanyols) i em vaig posar a la feina. Aquest cop vaig ser un xic més atrevit, tot substituïnt-ne el pal de mitjana (o messana) original de metall per un bastonet de fusta amb una vela triangular només. No hi vaig afegir vela quadrada de sobremessana, per així donar al vaixell un aire més antiquat.

Bo i que el treball de pintura no tenia gaire pretensions, n'estic força satisfet perquè aquest cop he aconseguit fixar una paleta de colors del meu gust: a més del velam, pintat amb una mescla de 819 Iraqui Sand i 918 Ivory, i de les cobertes, per a les què utilitzo una altra mescla de 912 Tan Yellow i 819 Iraqui Sand, en aquesta ocasió he assajat per primer cop de pintar casc i màstils a base de 872 Chocolate Brown amb una petita proporció de 992 Neutral Grey barrejada. Aquesta punta de gris aclareix la foscor del bru xocolata, però també hi afegeix un to cendrós, com de fusta a la intempèrie, que és precisament allò que jo anava cercant de fa temps.

Vaig rematar el vaixell amb un joc de pavellons navals de la Guerra de Successió de producció pròpia (de la casa Minairons). Aquest joc de banderes té un cert aire especulatiu, perquè no n'he trobat documentació que les avali fefaentment; es basen en la pràctica naval balear del segle XVII (pavelló de popa blanc amb l'escut de Mallorca) i bandera de pal major també blanca, amb l'àguila bicèfala de l'arxiduc Carles, com les que Nàpols i Sicília (a mans de l'arxiduc fins al 1748) sembla que lluïen també. No busqueu aquest joc de banderes, doncs encara no l'he comercialitzat. Suposo que sortirà al mercat a les darreries de la primavera.

2 comentaris:

Francesc ha dit...

Molt bonic, aviam si algun dia fas el Sant Francesc de Paula

Soldadets ha dit...

Si no vaig errat, el Sant Francesc de Paula era una fragata. Precisament en aquests moments tinc una fragata en preparació, però pensava batejar-la com Santa Eulàlia (bé, el nom correcte seria "Mare de Déu de la Mercè i Santa Eulàlia", però és taaaan llarg queeee...).

Espero poder fer totes tres fragates en el futur, no només el Santa Eulàlia, sinó també el Sant Francesc de Paula i el Santa Madrona també.