Small galleon or "urca"
Peter Pig, escala 1/450 (=4mm)
Recentment vaig cedir a la temptació de provar els vaixells d'escala 1/450 de la firma Peter Pig, amb ànims de muntar un parell de flotes de guerra, que volia utilitzar en la meva ucronia del segle XVIII "Defiant Principality", que durant uns anys m'ha estat servint per a crear diversos escenaris i campanyes de rol i wargame. A mode de preescalfament i per a entrenar-me una mica, he abordat el muntatge i pintura de tres vaixells alhora; ara que ja els he acabat, el primer que us en volia mostrar és aquesta urca o galió petit.
El model en si és sencerament de metall i consta de molt poques peces: una per al casc, una per a cadascun dels màstils amb el seu velam, i una altra per a rematar la popa del vaixell. És recomanable no enganxar els màstils al buc fins que la tasca de pintura estigui molt avançada; en cas contrari, us impedirien l'accés a moltes superfícies amb el pinzell.
No estic insatisfet amb la feina realitzada, però reconec que ha tingut molt d'experimentació: provatures de color, temptatives d'encertar els pavellons, assaig d'arboladura amb uns estais rudimentaris, etc. Per exemple, en el cas de pavellons i gallardets, he acabat afavorint un sistema de col·locació més pràctic que històricament rigorós, pensant sobretot en la pròpia maqueta. Així doncs, he decidit de reservar el pal de mesana per al gallardet de guerra, que és molt vistós; i prescindir del "jack" o bandera de tallamar (versió petita de la bandera nacional que s'hissava a proa). En tot cas, el pavelló de popa és vexil·lològicament correcte (i en situació de combat, se n'hissava un així de gros!).
Nota: aquest article ha estat reeditat el 14/07/2021, amb ocasió d'haver enretirat les banderes originals (de la flota espanyola de Felip V) tot deixant els pals nus, de forma que s'hi puguin treure i posar les banderes que més convingui a cada ocasió.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada