dimecres, 11 de gener del 2012

Reg. d'Inf. McAuliff, o Ultonia


McAuliff (Ultonia) Inf. Reg. 1705-1715
Minifigs i Roundway, 15mm

És el torn avui d'un altra unitat borbònica de la Guerra de Successió Espanyola, una d'uniforme certament vistós i infreqüent: es tracta del regiment d'infanteria irlandesa conegut com a McAuliff, que el 1718 va ser rebatejat amb el nom que el faria famós: Ultonia. Felip V va tenir 4 regiments irlandesos al seu servei; a part del ja esmentat els altres tres foren Hibernia, Comesford o Vatefort, i Duque de Liria o Berwick.

Tots ells vestien uniformes vermells, a diferència de la infanteria pròpiament espanyola, que anava vestida de blanc. Cada regiment irlandès es distingia dels altres pel color de les gires de la casaca, que eren blaus a l'Ultonia, verds a l'Hibernia, etc. D'acord amb la bibliografia especialitzada que tinc a l'abast, les banderes regimentals duïen l'harpa simbòlica d'Irlanda, centrada damunt un fons del mateix color que les gires.

D'acord amb les tasques d'adaptació dels meus exèrcits al nou reglament Beneath the Lily Banners, pels què estic doblant la mida dels regiments, aquesta nova unitat ja ha estat formada directament com de 18 figures, i cal reconèixer que els regiments d'aquesta mida guanyen estèticament molt respecte als de només 9. Podeu observar que, per exemple, ara sí que ja puc distribuir les figures de forma més homogènia sense perdre la sensació de varietat: totes les figures en primera línia presenten actituds dinàmiques de càrrega o dispar, mentre que reservo la segona línia a poses de marxa.

Tot i que els regiments són ara més grans, he optat per seguir-hi representant només una bandera per regiment (la de batalló), deixant les banderes coroneles per a identificar els generals --com ja us he mostrat en algun article anterior. Pel que fa a les figures mateixes, podeu comprovar que quasi totes són de la veterana casa Minifigs, amb només 3 excepcions: el sergent, un soldat de primera línia i un altre de la segona, que són de Roundway.

7 comentaris:

Ray Rousell ha dit...

A very nice looking unit. BLB are a great set of rules, you'll enjoy playing games with them.

Soldadets ha dit...

I think so, Ray. A test scenario already played has produced thrilling and fun battles, so that we're most likely using it hereinafter, for our WSS campaign.

Anònim ha dit...

Molt bonics i els cavallers medievals també. El text amb el que sols acompanyar les fotografies és sempre interessant. Felicitats!

Miquel ha dit...

Un magnífic treball, Lluís.
Les bases dels elements és de 4cms. per 2 de fons?

Soldadets ha dit...

Gràcies!

Les bases són un xic més petites, de 3cm d'ample x 1,5cm de fons; és el sistema de "Principles of War", que és força econòmic.

Per jugar a Guerra de Successió estic fent servir el reglament "Beneath the Lily Banners", que prescriu elements quadrats amb 6 figures en dues files de 3.

Per les seves mides, aquestes bases de 3 x 1,5 em van força bé, doncs ajuntant-ne dues de les meves en faig un element de "Beneath the Lily Banners", amb el mateix nombre de figures total.

Això també es podria fer amb bases de 4 x 2, doncs les seves proporcions ho permeten; però estan fetes per a que hi càpiguen 4 figures. Si n'ajuntéssim dues, tindríem un total de 8 figures per element de "Beneath the Lily Banners". Estèticament quedaria molt bé, però són més figures de les necessàries.

Miquel ha dit...

Gràcies Lluís.

Això vol dir que al BtLB hi pots jugar igual amb 3x3 que 4x4?

Soldadets ha dit...

Mmm... em sembla que no. O potser no estic entenent la pregunta.

A veure, la qüestió és que BLB és un reglament originalment pensat per a figures de 28mm i, per tant, totes les mides són més grans.

Si ho hem de transformar a 15mm, hem de reduir les mides, però en canvi hem de conservar el nombre de figures per regiment, que són:

3 bases amb 6 figures cadascuna, disposades en dues línies de 3, fan un batalló (18 figures en total). Com en aquesta foto del reglament original: http://www.leagueofaugsburg.com/gallery/images/1660.jpg

Jo ho faig amb bases de PoW, doncs per les seves dimensions em van perfectes per a aquesta comesa. Cada base de les meves fa "mitja base" de BLB.

Amb bases de 4cm de front per 2 de fons, també podries fer, naturalment. Però aleshores hauries de mantenir la regla de 3 figures en cada base, perquè el total de figures del batalló fos de 18. I jo diria que 3 figures en una base de 4cm quedarien massa "amples", massa separades.

Tot és qüestió de gustos, però. La regla d'or és el nombre de figures per batalló.