dimarts, 31 de gener del 2012

Una casa retallable

A cut-out house
Susaeta Editores & scratch, 15mm


L'escenografia de resina que es pot trobar al mercat està francament bé, però no és apta per a totes les butxaques. Així que he decidit retornar a la infantesa i tornar a emprar els clàssics retallables de paper; si més no per a determinats elements escenogràfics, com poden ser les cases. En concret, l'editorial Susaeta comercialitzava una sèrie de llibrets d'edificacions retallables de l'Edat Mitjana europea, a escala H0 (1/87) que per les seves característiques podrien fàcilment passar per posteriors: Renaixement, Segle de les Llums i àdhuc per al període napoleònic. Per les seves mides, calculo que podran ser emprades igualment en escenografies de 15mm i de 20mm.

Em cal disposar d'un nombre moderadament important de cases, per a un escenari de skirmish urbà del segle XVIII, així que n'he fet una prova construint 3 edificis de la "ciutat" de Susaeta, seguits d'una quarta edificació quelcom més complexa, de la que us en parlaré més endavant. No m'he limitat pas a retallar i enganxar les peces de paper, sinó que hi he construït una superestructura de cartró ploma, damunt la què hi van enganxades les peces. Això me n'assegurarà major durabilitat i resistència al mal tracte. Com podeu veure per la foto de l'esquerra, les he anades edificant "en cadena", fent cada dia un bocí de cadascuna.

Aquest procediment de treball produeix la sensació "de no acabar mai"; però, a mida que vas avançant i t'acostes al final, aleshores tens el gratificant efecte d'enllestir-les en un marge molt curt de temps. Avui us en presento la primera i més senzilla de les 3 cases. Les fotografies han estat preses amb una càmera de butxaca, amb poca resolució, per la qual cosa no mostren tota la nitidesa que caldria; tot i això, em penso que serveixen prou bé per a donar-vos una idea de la fila que fan aquestes casetes.

Cal fer notar que m'ha calgut rebaixar l'angle de les teulades, doncs les originals en formaven un d'excessivament pronunciat per a una casa mediterrània. Les peces de teulada originals simulaven cobertes medievals de palla, així que les he recobertes amb un paper adhesiu pre-imprès amb textura de teules de terra cuita, que he pogut trobar a eBay. Materials similars conformen el pis de l'interior de la casa i les voreres exteriors. Les parets interiors han estat simplement pintades, sense cap detall. En principi no és esperable que calgui jugar dintre les cases gaire sovint, però per si de cas he deixat solt el conjunt de la teulada, per si hi arriba l'ocasió.

A les fotos hi he afegit una figura de 15mm, per a que s'hi puguin veure les proporcions relatives. Reitero que em sap greu la baixa resolució de les fotos; la propera tongada, la tornaré a fer amb una càmera com cal!

1 comentari:

Ray Rousell ha dit...

They look pretty cool for paper buildings!!