divendres, 1 de novembre del 2019

Cavalleria feudal otomana (I)


18th cent. Ottoman tımarlı sipahi (I)
Legio Heroica i Peter Pig, 15mm

Igual com amb les tropes a peu, he volgut començar la fracció muntada del meu exèrcit otomà amb una unitat de cavalleria provincial (tımarlı sipahi, en turc). Aquestes tropes a cavall eren reclutades per un timariota o senyor feudal a les terres que administrava, de forma molt semblant a com ho feien els cavallers europeus medievals. Arran d'un decret del 1635, aquesta mena de tropa era d'ètnia exclusivament turca.

Als exèrcits otomans de l'època, la cavalleria solia ser molt nombrosa i jugava un paper clau a les batalles, sempre molt agressiu. No sé si per aquest motiu precisament, les formacions de cavalleria podien ser molt grans; és per això que he volgut fer aquest regiment el doble de gran que els seus equivalents europeus occidentals - comptant doncs amb 4 esquadrons, a raó de 4 figures per esquadró.

Aquest regiment m'ha permès de tastar el producte d'una marca que fabrica figures específicament otomanes; és italiana, es diu Legio Heroica i en la meva humil opinió les seves miniatures són força bones. Són a la banda alta dels 15mm, força ben detallades i dinàmiques, i amb poques rebaves o altres defectes. L'única cosa que hi he canviat són les llances originals, que eren de metall blanc, per unes altres de plàstic de 35mm d'alçada i diàmetre de 0,75mm (de la casa Evergreen).

No disposant de totes les figures necessàries de Legio Heroica, i amb la intenció de reaprofitar materials que ja tenia, he acabat de completar el regiment amb unes quantes figures de pseudo-àrabs de fantasia, de la casa Peter Pig. Com que són més petites que les italianes, hi he practicat un parell de trucs visuals per a dissimular-ne la diferència de mides; bàsicament, reemplaçar-ne els cavalls originals per uns d'altres procedències, i en alguns casos afegir un xic d'alçada a les bases (1mm com a molt). El resultat és prou bo, al meu modest entendre.