dijous, 27 de juny del 2019

Regiment d'Inf. de Mallorca


WSS Majorca Catalan I.R.
Dixon, Roundway, Peter Pig i Minairons, 15mm

El Regiment de Mallorca va ser format el 1713 pel virrei de l'Arxiduc Carles a les Balears, el marquès de Rubí --qui segurament també el va finançar íntegrament. Per tal de completar-ne les files i dotar-lo de tropa experimentada, se'n va fer part del reclutament a Barcelona; tant amb voluntaris catalans com amb desertors espanyols i francesos. Com era lògic esperar, el regiment va rebre el seu baptisme de foc a Barcelona mateix, mentre estava essent constituït. Un cop havent passat a Mallorca, el regiment tingué una vida sense massa ensurts (degut a l'escassedat de vaixells de guerra que patia Espanya al Mediterrani), fins la definitiva ocupació de l'arxipèlag pels borbònics l'any 1715.

La uniformitat del regiment, que està força ben documentada, segueix el patró general de la infanteria austríaca: casaques blanques amb gires, calces, mitges i mocador del color regimental --en aquest cas, blau. En canvi, de les banderes no se'n sap res. Davant la incertesa, tenia jo dues opcions: o bé l'hi assignava una bandera blanca amb creu de Borgonya i l'àguila imperial dels Habsburg, seguint les tesis de Giancarlo Boeri, o bé optava per una bandera més d'acord amb les que en aquell moment enarboraven els regiments del Principat. Com podeu veure, vaig triar la segona opció: la bandera és doncs del color regimental, amb anvers i revers diferents: d'una banda, les armes del marquès de Rubí (seguint una pauta molt imperial, també) i, de l'altra, l'escut del Regne de Mallorca.

La composició del regiment segueix la pauta habitual que acostumo utilitzar per a unitats aliades de la Guerra de Successió, amb un predomini clar de figures de Dixon i una petita selecció de figures provenint d'altres marques: en aquesta ocasió, Roundway i Peter Pig. La distribució postural és també l'habitual, amb totes les figures més dinàmiques a primera fila, i totes les de marxa en segon terme.

Ja vaig dedicar un primer article a aquest regiment temps enrere (15 de Maig del 2012), però he volgut aprofitar l'avinentesa d'haver-li afegit una bandera nova de trinca, dissenyada per ordinador seguint l'estil de les que estic comercialitzant per Minairons miniatures, per a fer-ne fotos noves i actualitzar l'article.