divendres, 27 de maig de 2016

Bergantí espanyol


Spanish brig
Peter Pig, escala 1/450 (=4mm)

Aquest és el segon vaixell de vela de la col·lecció que recentment he començat a muntar. Vaig estar-hi treballant al mateix temps que la urca, també espanyola, que vaig mostrar fa un parell de mesos. Tots dos models són de la casa britànica Peter Pig. Aquí a sota els podeu veure tots dos, navegant costat per costat i precedits per un petit sloop o balandra d'enllaç (aquest darrer, us en fareu creus si us dic d'on prové: es tracta d'un element decoratiu de caseta de nines!!).

En fi, l'estructura d'aquest model és molt semblant a la del galeó: una peça principal per al casc, peces separades per a cada màstil i la façana de popa, i la possibilitat de complementar-lo amb unes minúscules peces representant tripulants i canons de coberta. Pintar-los és una veritable creu, us ho podeu ben creure!

En un principi, havia deixat les bases pintades simplement de blau, però algú que es va estar mirant les fotos de la urca em va suggerir de treballar-les una mica més; així que, amb els vaixells ja acabats, vaig agafar i vaig repintar-ne les bases de negre, aplicant-hi després una successió de tres capes amb una mescla de negre i blau (prússia primer, i reial després), en una proporció que cada cop girava més a blau. Un parell de capes més (d'extensió cada cop menor, com us podeu imaginar) consistiren en una barreja de blau reial i blau Andrea, seguida d'una darrera de blau Andrea i blau cel. Encara algú m'ha suggerit de fer-hi encara una darrera aplicació de taquetes blanques esparses, sobretot allà on la proa trenca les ones, per simular escuma. Tot i essent força simple, me'n sento prou satisfet.

Nota: aquest article ha estat reeditat el 6/11/2017, amb ocasió de la substitució de les banderes originals (fetes artesanalment per ordinador i impreses amb impressora domèstica) per un joc de banderes comercial, publicat per la meva marca Minairons miniatures que, editat i imprès professionalment, llueix molt més que l'altre.