divendres, 8 de març del 2013

La Companyia de l'Anell


The Fellowship of The Ring
M282 Legolas, M289 Gandalf

Mithril i Games Workshop, 32 i 28mm


L'article d'avui és una bona mostra de com mai no t'has d'acabar de creure del tot les afirmacions que fa la gent, si fan olor de categòriques. En aquest cas, les meves afirmacions: sempre que he parlat de la Terra Mitjana de Tolkien, he destacat les figures de la casa Mithril per damunt de la seva més directa rival, la sèrie LOTR de Games Workshop. Doncs bé, aquí teniu unes quantes fotos de la Companyia de l'Anell per desmentir aquesta afirmació meva.

O per matisar-la, si més no. Perquè les coses s'han de matisar tot sovint. No suporto l'aire "blandi-blub" dels elfs de GW, per exemple; però en canvi opino que els seus hòbbits tenen molt més de caràcter que els de Mithril. Com a mostra, aquests deliciosos Frodo, Sam, Pippin i Merry, que he pintat mirant de ser molt fidel als fotogrames de la pel·lícula de P. Jackson.

També tenen una personalitat molt marcada els personatges humans de la Companyia fets per GW --bo i que he reconèixer que molt segurament la pel·lícula abans esmentada hi pot haver exercit una gran influència. En aquesta altra fotografia de grup, podeu veure Àragorn i Bóromir en primer terme, també caracteritzats amb tota la fidelitat que he sabut als fotogrames de la pel·lícula.

En canvi, per a Lègolas m'he estimat més agafar la figura M282 de Mithril, pintant-la del·liberadament de forma molt diferent a com el mostra la pel·lícula: amb colors principescs, tal com m'imagino jo el fill de Thrànduil, l'últim rei d'un regne èlfic a la Terra Mitjana. L'he fotografiat aquí al costat del seu inseparable amic Gimli --novament hi he preferit la figura de GW per damunt de la que oferia la referència M282 de Mithril (tot i que també l'hi tinc pintada, ja us l'ensenyaré un dia d'aquests).

I com ja segurament haureu imaginat, també he triat la figura M289 de Mithril per a l'inefable Gandalf Mithrandír. Observeu que, per a compensar la diferència de mides entre les figures d'una i altra casa, he fet servir bases de fusta de balsa de Litko per a les de Mithril, que són força més baixes que les de GW. No és el més enginyós dels trucs, però funciona prou bé.

dilluns, 4 de març del 2013

Panzers I ausf. A (encàrrec)


Panzers I ausf. A (commission)
Minairons, escala 1/72 (=20mm)


Tal com havia promès al meu article anterior, ara és el torn dels "negrillos" que he pintat per a P.F. de Sabadell, un cop resolt el problema que vaig tenir amb el vernís en spray. Us acabo de presentar en primer lloc el tanc capturat pels republicans, que ja havíeu entrellucat ahir:


La bandera republicana és de paper, dissenyada en el meu PC i impresa amb una impresora domèstica. L'hi he donat forma just després d'haver-ne enganxat les dues cares amb cola blanca. Un cop endurida la cola, conserva perfectament la forma donada i ja només et cal fer-hi petits retocs de color a pinzell.

Passo ara a mostrar-vos la 1ª secció de tancs feixistes, per als què he triat en aquesta ocasió una combinació que m'agrada força, de gris panzer amb amples taques de color sorra. Les calcomanies són totes pròpies, de la firma Minairons --excepte les calaveres del frontal, que són d'Aleran Decals. No hi he posat distintius de companyia, per no coartar la llibertat de l'usuari per enquadrar-los amb els que ja té.


Alguns usuaris, així com la revista Miniature Wargames en un recent article de revisió, van lamentar que l'escotilla de la torreta no es pugués obrir --certament, aquí vaig badar en no preveure-ho. En aquesta ocasió, ho he solucionat fent una mica de bricolatge entre una torreta pròpia i una altra de la casa Fujimi, crec que amb resultats força decents. El tanquista és un prototip de resina sobrant, que anirà inclòs al proper tanc de Minairons en aquesta escala, el T-26.

Finalment, podeu veure a continuació els tancs de la 2ª secció de tancs feixistes, als què he aplicat l'esquema de camuflatge alemany que venia de fàbrica --almenys fins a 1937 o 1938, quan va ser substituït pel gris panzer:


Com podeu veure, l'esquema de camuflatge és el mateix també aplicat al Panzer republicà. L'origen de els calcomanies és el mateix que a la 1ª secció.

diumenge, 3 de març del 2013

Auto-metralladores Bilbao (encàrrec)


Bilbao Armoured Cars (commission)
Barcino, escala 1/72 (=20mm)

Aquest és l'aspecte que presenten finalment, tot just acabats de sortir del forn, els auto-metralladores blindats Bilbao de què us parlava en aquest article que vaig escriure uns dies enrere amb el títol de "Work in Progress".

Com segurament sabreu, aquests vehicles de resina han estat produïts per Oscar Alcalde i comercialitzats per mi sota l'etiqueta conjunta de les marques respectives, Barcino Miniatures i Minairons Miniatures. Mitja dotzena d'ells van ser demanades per P.F. de Sabadell, amb l'encàrrec de pintar-los alhora. Vam quedar que 5 serien decorats com a republicans, deixant-ne un com a del bàndol franquista. Aquestes en són les fotos:

Les banderetes espanyoles són calcomanies de Minairons a escala 1/72, mentre que el lema "Viva España" prové d'un joc a escala 1/76 de la casa Aleran Decals. Pel que fa als 5 blindats republicans, vaig decidir pintar-ne quatre com de la Guàrdia d'Assalt, deixant-ne un per a les milícies d'esquerres:

Un altre cop, les calcomanies són d'Aleran Decals. La capa base del vehicle és feta amb caqui groguenc, amb taques de verd militar i terra fosca, tots de Vallejo. Cada capa, amb el seu propi procés d'aplicació per etapes. Resulta un xic laboriós, però sol donar bons resultats en 15 i 20mm.

Finalment, els 4 Bilbaos de la Guàrdia d'Assalt. Novament, per no fer-los tots iguals, vaig optar per deixar-ne dos amb el color gris verdós uniforme de pre-guerra, aplicant en canvi un esquema de camuflatge als altres dos, consistent en els mateixos colors abans esmentats --sols que aquesta vegada sobre una base de gris verdós. Aquests en són els resultats:

Les sigles "UHP" (="Uníos Hermanos Proletarios") que llueix un dels vehicles tornen a ser del mateix joc de calcomanies d'Aleran Decals abans esmentat, mentre que la bandera republicana d'un altre prové d'un kit de la casa de modelisme ucraïnesa UM. Consti que aquestes calcomanies ucraïneses són molt fràgils, segurament per manca d'acabat de la impressió amb vernís; per la qual cosa, després d'un parell d'intents fracassats en trencar-se'm la calcomania quan tractava de separar-la del paper que la suporta, vaig decidir d'envernissar jo mateix a mà les calcomanies. Cosa que almenys permetia aplicar-les sense que se't quedessin als dits.

Els distintius de les portes són aplicats a pinzell simulant la inscripció original, que incloïa l'escut de la República Espanyola, la paraula "Asalto" i un número de sèrie.

dissabte, 2 de març del 2013

Missatgers per a Beneath the Lily Banners


Fictional "Runners" (=Foot Couriers) 1706-1713
Black Hat, 15mm


Com que el reglament Beneath the Lily Banners permet la utilització de missatgers a peu per transmetre les ordres dels generals a unitats fora de distància de comandament, vaig creure adient proveir els meus exèrcits de Guerra de Successió Espanyola d'unes figures adequades a la funció. En aquesta ocasió us en presento els del bàndol austro-català.

Aquestes tres figures de la casa Black Hat són "Runners" o missatgers a peu de l'exèrcit del Duc de Marlborough. Lògicament, per tant, llur uniforme correspon a l'exèrcit anglès. Però he volgut suposar que no seria descabellada l'adopció d'una figura semblant per part de l'exèrcit català de 1713-1714 --que en tantes altres coses es va inspirar directament en els seus aliats anglesos.



Certament, hauria pogut utilitzar figures de Miquelets, i això hauria estat igualment plausible (o potser més). En tot cas, he procurat donar-los-hi un aspecte força diferent de l'original anglès, amb casaques brunes com les dels fusellers de muntanya, faixa groga com la oficialitat austriacista i, en el cas d'un d'ells, substituint-ne el cap original amb casquet de cuir per un cap de Peter Pig amb tricorni. I bé, tampoc no és que hi hagi gaire més cosa a dir, realment.