Guadalajara Inf. Reg. 1705-1715
Essex, Roundway, Minifigs i Dixon, 15mm
Aquest nou regiment del meu exèrcit de Les Dues Corones és singular per diferents aspectes: en primer lloc, és integrat majoritàriament per figures d'Essex i Roundway, amb ben comptades excepcions: així, al primer rengle hi ha 4 figures d'aquestes dues marques, a més del granader (que és de Minifigs) i l'abanderat (que és de Dixon). Igualment, al segon rengle hi ha 6 figures d'Essex per 3 de Roundway (incloent-hi un oficial borbònic en tasques de sergent).
En segon lloc, l'origen de les figures és ben divers: algunes provenen de l'avortat Projecte 11 Set 1714, mentre que altres han estat pintades expressament per a l'ocasió. En tercer lloc, el mètode de pintura ha estat diferent de l'habitual, més senzill però igualment efectiu. Les figures han estat completament pintades primer amb colors plans, sense aplicar-hi cap efecte; després hi he fet ombres amb una mescla de pàtines negra i bruna de Vallejo, i finalment he tornat a realçar el color base allà on m'interessava. Pim-pam, i ja tenim un altre regiment de Felip d'Anjou!
Com sempre, només he assignat una bandera al regiment, la regimental o "batallona"; doncs reservo les anomenades "coroneles" per a designar generals o unitats especials. Aquesta tria es arbitrària i subjectiva, fonamentada exclusivament en una consideració personal d'ordre estètic. El disseny de la bandera regimental és també hipotètic, basat en el recull d'ordenances promulgades per Felip d'Anjou entre 1706 i 1707, que prescrivien banderes "batallonas" basades en el color de l'escut de la població/regió que donava nom al regiment. La hipòtesi de banderes regimentals espanyoles d'aquesta guerra amb disseny idèntic al de la "coronela" em sembla contrària a evidències pròpies i foranes.
No nego que les banderes militars borbòniques espanyoles fossin "re-espanyolitzades" després, arran de la Guerra de la Quàdruple Aliança --i, de fet, es conserva una batallona d'aleshores capturada a aquest mateix regiment, que ja és blanca amb la creu de Borgonya normal--, però segueixo afirmant que les de la Guerra de Successió havien de tenir aquest mateix aspecte "à la française". No oblidem que, fins que els tractats d'Utrecht i Rastatt els van fer "baixar del burro", l'objectiu últim de Lluís XIV i Felip V no era altre que unir Espanya a França; no en va s'auto-anomenaven "Les Dues Corones"...
2 comentaris:
Interessant reflexió sobre les banderes. La unitat t'ha quedat molt bé!
Publica un comentari a l'entrada