divendres, 18 de novembre de 2011

Ahhhhhh Còndor!!


Junkers Ju-87 B "Stuka"
Zvezda, escala 1/144


Aquí teniu avui un grupet d'avions a escala 1/144 que he muntat expressament per a futures partides de combats aeris de la Guerra d'Espanya seguint el sistema Bag the Hun!. Es tracta dels famosos bombarders en picada Junkers Ju-87 "Stuka" utilitzats pel bàndol feixista, enquadrats a la Legió Còndor alemanya. Els models són de plàstic dur, de la prestigiosa casa russa Zvezda, i són molt fàcils de muntar, doncs no compten amb més enllà de mitja dotzena de peces. Per a pintar-los he emprat dos esquemes de camuflatge diferents, tots dos prou documentats a la bibliografia especialitzada; un de tres colors (gris, verd i bru), i l'altre de dos (dos tons de verd), però ambdós seguint la mateixa pauta d'alternança de colors amb línies rectes i angles aguts. Val a dir que hi ha encara un tercer esquema documentat, que és verd fosc, monocolor.

Un cop aplicada la imprimació com de costum, el ventre dels avions ha estat pintat amb 971 Verd-gris Pàl·lid de Vallejo, realçat després amb pàtina negra, sense més complicació. En canvi, per als dorsos he seguit una metodologia quelcom més elaborada, consistent en pintar primerament els avions de forma uniforme, amb el color més clar de la paleta respectiva, i en passes successives hi he anat aplicant els altres colors i efectes.

Per als avions d'esquema tricolor, la primera aplicació ha estat amb 989 Gris Cel de Vallejo, seguida pel clàssic 874 Terra Fosca i el 886 Gris Verdós. Al tercer avió hi he aplicat primerament 886 Gris Verdós i després 920 Uniforme alemany. Ja ho sé, ja ho sé: això no són pas els colors de la Luftwaffe, però m'ha semblat que no era qüestió d'enredar-se en anar comprant potets de pintura per a uns quants avionets d'escala 1/144... he mirat d'utilitzar els colors més semblants d'entre els que tenia en existències, i em sembla que l'efecte no és pas dolent, no?

Després ha vingut la feina d'aplicar-hi les ombres mitjançant pàtina negra de Vallejo, i després he tornat a il·luminar la part interior de cada taca novament amb el color original, procurant sempre no cobrir una fina àrea al voltant de les zones de contacte entre taques, de forma que les línies quedin més ressaltades. Les cabines dels avions eren de plàstic translúcid, i m'he limitat a pintar-ne els nervis de negre i després, amb un pinzell més fi, amb els mateixos colors del casc.

Finalment, unes paraules sobre els distintius dels avions. Es tracta de calcomanies casolanes, fetes amb ordinador i impreses amb una impresora domèstica de raig de tinta sobre un papel especial per a calcomanies. N'hi ha de dues menes, blanc o translúcid. Aquestes calcomanies s'han fet sobre paper translúcid, cosa que vol dir que, per a que les superfícies blanques es veiessin realment blanques, hi he hagut d'aplicar primer una calcomania rodona blanca (o pintar de blanc, en el cas del timó), posant-hi la negra al damunt.

No cal dir que, quan treballes amb calcomanies, és imprescindible l'ús dels productes Micro Set i Micro Sol de Microscale Industries, o substàncies equivalents d'altres marques. Hi fan meravelles!

2 comentaris:

Miquel ha dit...

Sempre obrint nous camins.

Al número 110 de Sàpiens parla de Mari Pepa Colomer, la primera pilot catalana.
Hi ha un apartat dedicat als avions del Govern republicà. Parla del De Havilland DH-84 Dragon. I buscant aquets avió m'ha sortit aquesta pàgina. Potser la coneixes. Sembla interessant.

http://www.zi.ku.dk/personal/drnash/model/spain/scwmodel.html

Soldadets ha dit...

Gràcies per l'enllaç. Sí que coneixia aquest web, però no en recordava aquesta pàgina concreta. Veig que està un xic desactualitzada pel que fa a l'escala 1/144, els acabo d'enviar una nota al respecte.

Salut!