dilluns, 27 de desembre del 2010

General català (I)


Catalan General 1705-1715
Minifigs i Dixon, 15mm

A diferència dels comandaments catalans del meu anterior article, la composició que avui us presento pertany a la meva col·lecció particular, destinada a contruir dos exèrcits oposats de la Guerra de Successió Espanyola, per a ser jugats seguint reglaments convencionals de wargame amb figures. M'ha semblat interessant mostrar-vos-el a continuació dels precedents, per tal de copsar-ne les diferències més visibles.

La principal consisteix en el mètode de pintura, que a les meves col·leccions particulars és més elaborat (i lent!) que en el cas del Projecte 11 Setembre 1714; es basa en el pinzell sec a l'hora d'il·luminar la superfície més rellevant de la figura (en aquest cas, les casaques), així com la sistemàtica utilització en l'ombrejat de les mateixes gradacions de color que la capa base, en lloc d'aplicar-hi simplement una pàtina fosca. Tot i que us he de constatar un cop més que les diferències pràctiques entre un i altre mètode són, al capdavall, força insignificants des d'un punt de vista pràctic...

El plantejament a l'hora de representar els generals, en canvi, és força similar en tots dos projectes: tant a l'un com a l'altre, he representat el comandament muntat a cavall, fent-lo acompanyar sempre per un abanderat que contribueixi a fer la plaqueta més cridanera i visible. Com que als regiments individuals havia escollit posar-hi les banderes regimentals (pròpies i distintives de cada regiment), als generals en canvi he triat de donar-los una bandera coronela, cosa que ajudarà a diferenciar aquestes plaquetes de les de la tropa normal.

Això a part, poques particularitats més puc comentar; excepte que el general i el seu cavall són de Minifigs, mentre que l'abanderat és un oficial de Dixon lleugerament modificat (substituïnt-hi l'espontó original per un filferro que fa de pal de bandera), i que la bandera és de la meva marca, de paper encolat.

Nota 6/07/2023: Aquesta peça ha estat remodelada per adaptar-la millor als requeriments del reglament Maurice, com es pot veure en aquesta entrada.

4 comentaris:

Ray Rousell ha dit...

Very nice, love the flag

Soldadets ha dit...

It's the standard Infantry Colonel flag prescribed by Charles Habsburg in his 1706 Ordnances: on the obverse, an image of Virgin Mary (as in Austrian flags), while the reverse showed his arms as King of Spain. As explained in the text, this one flag has been PC made, printed and, after a slight paint touch- glued to the staff. Simple and amazingly effective!

6q ha dit...

Hola Lluis tens una bona col.leccio de figuretes de la guerra de succecio, pero tinc un dubte , perque no en soc un entés precissament en aquesta guerra i corretgeix-me si m'equivoco : la bandera no era amb la imatge de santa Eulalia? o era de algún altre regiment? gracies per la teva feina de donar a coneixer mes sobre aquella epoca amb aquest bon hobby!!

Soldadets ha dit...

6q: és força llarg d'explicar, però molt resumidament. La bandera de Santa Eulàlia no era de cap unitat militar, sinó del Consell de Cent (=Ajuntament) de Barcelona. N'hi havia dues, aparentment: una era cerimonial i servia per encapçalar processons i coses així, i l'altra es treia en situacions d'extrem perill per a la ciutat, per encapçalar els ciutadans en armes.

En canvi, les unitats militars tenien banderes pròpies: la Coronela (=King's Colour, en anglès), que representava el sobirà, i la Regimental, que representava la unitat mateixa.

La bandera Coronela sol ser igual per a tots els regiments, i en canvi les Regimentals estan fetes a gust del comandament de cada unitat.

En el nostre cas, les Coroneles eren blanques, amb Nª Sª de la Concepció d'una banda, i l'escut de l'Arxiduc Carles com a rei d'Espanya a l'altra banda.

Com que fer un exèrcit amb totes les banderes iguals, amb l'agreujant que les borbòniques també eren semblants (les espanyoles, blanques amb la Creu de Borgonya vermella, i les franceses, blanques amb la Creu de Sant Denís blanca), vaig decidir utilitzar les banderes Regimentals per distingir cada unitat, que així tot quedava molt més acolorit i els regiments eren més fàcils de distingir. En canvi, he fet que els generals vagin acompanyats per una bandera Coronela.

Llarg, oi?