diumenge, 18 d’agost del 2024

Semeni, o lleves otomanes


Semeny, or Ottoman levies
JuniorGeneral.org, 15mm

D'acord amb el llibret "The Ottoman Army of the 18th Century", de Richard D. Watts, els anomenats Seratculi eren tropes de lleva, reclutats forçosament sense paga, formació ni gairebé armament, als qui s'encomanaven tasques de "mula humana" i, naturalment, de carn de canó. Aqueses tropes de pobre qualitat reben denominacions diferents, bàsicament en funció de llur origen. Així, als musulmans se'ls anomenava semeni, mentre que els cristians de l'actual Romania eren denominats muselim. Un altre tipus de Seratculi eren els armatoloi grecs i albanesos cristians - que son figues d'un altre paner, però.

El cas és que, en el marc de la campanya Defiant Principality que portem ja uns anys jugant, recentment s'ha produït un encontre de grans dimensions, que de la banda otomana implica un elevat nombre de tropes de lleva (fins a nou regiments!!). Com que no disposàvem de prou figures per representar aquestes tropes, hem optat per una solució ràpida, consistent en improvisar els regiments faltants amb figuretes de paper retallat, del conegut portal didàctic JuniorGeneral.org, que ofereix una enorme quantitat de recursos retallables gratuïts.

Òbviament, aquestes unitats de paper no tenen punt de comparació amb les de figures tridimensionals; però resulten un recurs d'allò més útil per fornir-te ràpidament d'unes tropes que altrament no compraries ni pintaries mai. Anb l'avantatge afegit que el nivell d'habilitat requerit és força bàsic - qualsevol programa de manipulació d'imatges, una impressora, cola blanca, tisores i poca cosa més.