dissabte, 17 de setembre del 2016

Artilleria de campanya, al complet


WSS Austro-Catalan field ordnance, 1713-1714
Essex, Roundway, Magister Militum, Minifigs i Dixon, 15mm

L'objecte de les fotos d'avui és el conjunt complet de peces d'arilleria de campanya del meu exèrcit català de la Guerra de Successió. Es tracta d'un aiguabarreig de models i figures de diferents cases, que he combinat per formar una bateria lleugera (peanya de l'esquerra, de 3x3cm), una de pesant (al centre, en base de 3x4cm) i una tercera de mida intermitja, que tant puc emprar com una cosa o l'altra en funció de les necessitats. Les curenyes han estat deixades en color fusta, o pintades de groc com sembla que era norma ente les tropes imperials.

La bateria lleugera (representada per una sola peça, d'acord amb el reglament de joc Beneath the Lily Banners) ja us va ser presentada força temps enrere en aquest article del 2011, i el meu objectiu d'avui consistia en mostrar-vos només el detall de les altres dues bateries (la mitjana i la pesant); però, comptat i debatut, després he pensat que quedaria millor mostrar-les totes juntes, encara que m'estigui repetint. Els barrils dels canons han estat pintats amb una mescla de colors acríl·lics 996-Or i 999-Coure de Vallejo. Podeu obervar certa heterogeneïtat en l'uniforme dels artillers: per bé que tots llueixen casaca blanca amb gires vermelles, tal com s'indica al llibre de F. X. Hernàndez i X. Riart, n'hi ha alguns que porten jupa groga i mitges vermelles, però d'altres les duen blaves. El motiu és que de les fonts del llibre esmentat es dedueix precisament que la uniformitat no devia ser completa, pel motiu que fos.

De fet, aquest conjunt fou pintat ben bé quatre anys enrere, però no ha estat fins aquest estiu que he tingut l'ocasió de completar-lo amb l'addició dels corresponents armons d'artilleria, mercès a un intercanvi de figures amb Hinds figures Ltd. --firma britànica especialitzada en la compra-venda de figures pintades. A canvi d'unes quantes unitats de romans i cartaginesos, pertanyents a un projecte abandonat temps enrere, vaig obtenir-ne un grapat de canons, trens d'artilleria i bagatge, a més d'unes quantes figures de fusellers de Dixon, tots de la Guerra de Successió. El fet que ja estiguin pintats no és cap problema, sinó més aviat el contrari, doncs hi ha parts que no cal repintar. Hinds m'ha fet la vida més fàcil :)

Com podeu veure, els trens d'artilleria corresponents a les peces més pesants estan muntats en dues bases separades --una amb el canó i l'altra amb l'armó i l'animal de tir; en canvi, el tren de la peça més petita forma un conjunt solidari, que requeria muntatge en una peanya única (es tracta del AE4 Galloper Gun de Magister Militum; una petita joia). Les peanyes tenen 2,5cm d'ample i la llargària que calgui en cada cas.

Nota: aquest article completa i substitueix un d'anterior (11 de Juny de 2011).

4 comentaris:

Phil ha dit...

Great job sir, they look wonderful!

Ray Rousell ha dit...

Love the bright colours uou used for these.

Ray Rousell ha dit...

Love the bright colours uou used for these.

Francesc ha dit...

Sic perficiam! Jo també estic reprenent els meus 15mm, per una campanya de la revolució americana fent un refregit del reglament napoleònic "Lasalle".