dilluns, 7 de setembre de 2015

Camions ZiS-5 republicans


SCW Republican ZiS-5 trucks
AER Moldova, PST i Xan, escala 1/72 (=20mm)


Torno a intercalar les figures de la Terra Mitjana amb una nova tongada de material de la Guerra d'Espanya (1936-1939). En aquesta ocasió, es tracta de tres camions ZiS-5 que havia començat en moments diferents; inicialment n'hi havia dos, fets a partir de maquetes de plàstic de marques de l'Europa de l'Est com AER Moldova i PST (d'aquelles amb un fotimer de peces). Vaig tenir recentment l'ocasió d'aconseguir un ZiS-5V de resina, de la marca Xan de Ponferrada; naturalment, la versió "V" amb cabina de fusta és massa tardana per a ser emprada en Guerra d'Espanya, però la seva possessió em va donar la idea de combinar-ne les peces aprofitables amb els romanents de plàstic que encara tenia guardats.

Vaig aprofitar l'avinentesa per a fer certa recombinació d'alguns elements, com les rodes; per acabar d'homogeneitzar l'aspecte del conjunt, vaig aconseguir de Xan tres exemplars de coberta de lona. Un cop deconstruïts i reconstruïts els camions, vaig repintar els dos que ja tenia conjuntament amb el nou, per tal d'obtenir les mateixes tonalitats de color per a tots tres. Un fou pintat sencerament en verd oliva de Vallejo (70.894 Russian Green), a un segon li fou aplicat un esquema amb taques terroses (70.983 Flat Earth), i amb el tercer vaig provar un esquema sense cap base històrica (que jo sàpiga), però que tenia moltes ganes d'experimentar: verd amb taques gris panzer (70.995 German Grey).

Es noten algunes diferències entre els camions, no totes elles degudes al seu origen. Per exemple, l'últim de la columna és precisament el primer que vaig pintar, abans de tenir la pensada de posar conductor als vehicles. Per afegir-n'hi un a aquestes alçades, hauria hagut de fer-ne una intervenció massa agressiva, i no em vaig voler arriscar a malmetre'l... Amb l'edat, ens tornem conservadors ;)