diumenge, 15 de setembre de 2013

Regiment Molins


Molins' Mountain Fusiliers
Eureka, Roundway i Essex, 15mm


Us presento avui un nou regiment de Fusellers de Muntanya catalans o "miquelets" de la Guerra de Successió Espanyola, el Regiment Molins. Aquesta unitat està molt estretament vinculada al Penedès on jo visc, pel següent motiu:

Inicialment integrant del contingent de tropes sota ordres del Marquès del Poal amb base a Cardona, el Regiment Molins fou destacat al Penedès el Febrer del 1714, per donar suport a la violenta revolta pagesa de la comarca contra l'invasor borbònic. Els homes de Molins prengueren l'estratègic castell de Sant Martí Sarroca i des d'allà hostilitzaren los tropes borbòniques, fins que en foren desallotjats per un nombrós contingent enemic. En la seva fugida, els homes de Molins reberen el suport del Sometent de Sant Quintí de Mediona, que va obstaculitzar els perseguidors. En represàlia, les tropes de Felip V van arrasar la població, cremant-la i executant-ne tots els habitants de sexe masculí, sense distinció d'edat --episodi que aquesta població commemora anualment amb la gràfica denominació de El Mata-degolla.

Segons Hernàndez & Riart, aquest era un dels regiments de miquelets amb uniformitat més ben documentada, descrita com: gambeto blau amb gires vermelles; jupa, calces i mitges blanques. S'hi explicita que el cornaire duia una ploma blava al barret de tres pics, cosa que per paral·lelisme jo he aplicat a d'altres regiments. No està acreditat que duguessin banderes, tot i que per raons estètiques jo els hi he assignat un estendard carmesí amb la Verge de la Concepció a ambdós costats, flanquejada de sengles escuts de Catalunya i Àustria.

Gairebé totes les figures són d'Eureka, excepte un fuseller de Roundway i l'abanderat, que és d'Essex. Aquest últim l'he hagut de falcar amb un trocet de cartró sota la base, perquè no es notés tant la diferència d'alçada amb les figures d'Eureka.

Després d'un llarg període de provatures i indecisió, al final he decidit que muntaré els regiments de miquelets per a Beneath the Lily Banners com de 12 figures en lloc de 18, tot i que en teoria tenien la mateixa mida que un batalló de línia; doncs amb divuit gaudien de massa possibilitats d'aguantar bé front a un batalló de línia en camp obert, i en canvi tenien massa poca mobilitat. Una alternativa a explorar podria ser fer-los de 18 figures (3 bases de BLB), però permetre'ls actuar per "esquadrons" com les tropes a cavall. No ho tinc clar encara, n'hauríem de seguir fent proves.