dissabte, 29 de maig del 2010

Regiment d'Inf. de Castella


Spanish "Castilla" Inf. Reg. 1707-1715
Minifigs, 15mm


En la meva opinió, la casa britànica Minifigs és una de les més injustament menystingudes del nostre hobby. Potser pel fet de ser tan una firma tan veterana en un món on allò que prima és la novetat per la novetat; o pel fet que respiren un cert aire clàssic i "ordenat" que no resulta apropiat a les tendències contemporànies, o simplement perquè l'abundor d'oferta d'aquests darrers anys propicia el conegut efecte dels "arbres que no deixen veure el bosc", el cert és que Minifigs no figura entre els fabricants més populars avui dia. Nogensmenys, les seves figures resulten molt del meu gust, si mes no per al Segle de les Llums, on llur elegància i relatiu hieratisme semblen d'allò més apropiats al període històric. Per aquest motiu, els productes d'aquesta casa figuren entre els meus preferits a l'hora de muntar les meves unitats borbòniques de la Guerra de Successió Espanyola. Aquest és el cas del regiment que avui us presento, construït íntegrament amb figures de Minifigs. Es tracta del Regimiento de Castilla, més endavant rebatejat com a Inmemorial de Castilla, que és un dels que va participar en l'assalt final borbònic de l'11 de Setembre de 1714 a Barcelona.

Com ja haureu vist per altres articles, les unitats que munto d'aquest període són força petites, amb només 3 bases de 3 figures cadascuna. Per aquest motiu, no hi puc posar alhora les banderes coronela i batallona, per la qual cosa vaig triar de bon començament posar-hi sempre aquestes darreres, que són molt més variades i acolorides que les coroneles. Ara bé, arribats al punt de pintar l'exèrcit de Felip d'Anjou, m'adono que la majoria de la gent no reconeixerà les banderes que hi poso, i que difícilment identificarà per elles el país a què pertany el regiment. Per això, em cal destacar que la uniformologia i la vexil·lologia militars d'aquest període presenten nombroses llacunes, que en el cas d'Espanya arriben a nivells simplement escandalosos. En concret, només es conserva record d'una sola bandera regimental de tot l'exèrcit de Felip V -tant és així, que a totes les il·lustracions espanyoles contemporànies només hi apareixen banderes coroneles (les típiques blanques amb la creu de Borgonya, com la que veieu al rerefons de la imatge següent).

Per això, la reconstrucció d'aquesta mítica unitat de l'exèrcit espanyol ha revestit aires d'autèntica aventura, amb no poques dosis d'especulació. Una d'aquestes especulacions és la bandera mateixa enarborada pel regiment: està basada en les regulacions de Felip V a la seva Ordenança de 1706, que prescrivien banderes batallones del color de la regió o ciutat que donava nom al regiment. Les aspes de la creu de Borgonya no estan desproveïdes de nusos per incúria meva, sinó perquè realment eren així: van ser fabricades a França, i sembla que no tenien clar el disseny exacte -o que el van alterar del·liberadament. Una altra especulació és la mitra del granader: segons algunes fonts, la placa frontal era del mateix color que les gires dels uniformes; segons d'altres, eren sempre vermelles, com la "barretina" posterior. Segons d'altres fonts, la gorra sencera era del color regimental. Més especulacions? ...doncs l'uniforme del timbaler. L'Ordenança de 1706 donava llibertat als coronels per vestir els timbalers com millor els semblés, amb la qual cosa, si no trobes una descripció escrita estàs perdut. Així que he decidit pintar-los sempre amb el color de fons de la bandera. Bé, per acabar, dir-vos que vaig fer les fotos abans de decorar les bases i envernissar el conjunt, però la veritat és que no hi ha tanta diferència...

Nota: aquest article és completat i substituït per un altre de posterior (8 d'Agost de 2013).

dilluns, 24 de maig del 2010

Miquelets de la Ribera d'Ebre


Ebro Riverside Mountain Fusiliers Regt.
Eureka i Roundway, 15mm

Aquestes són unes figures de les que n'he parlat a bastament amb anterioritat. Han estat produïdes per la firma australiana Eureka, dintre el seu programa de pre-comandes anomenat "300 Club", i són al meu entendre simplement magnífiques, amb molt de realisme i naturalitat, a més d'una gran fidelitat en el detall. La sèrie completa consta d'un oficial, un cornaire i sis soldats, cadascun en una postura diferent.

Pel que sembla, els regiments de fusellers de muntanya no rebien banderes d'ordenança, però no es pot descartar que empressin banderes o estendards improvisats a gust del coronel; per aquest motiu, a tots els meus regiments de fusellers de muntanya hi ha sempre un porta-estendard, que normalment porta una bandera amb la creu de Sant Jordi.

A part d'això, només destacar que en aquest cas he pintat la casaca del coronel de color roig, en lloc del bru/marró de la tropa, doncs aparentment aquest color solia ser molt del gust dels alts oficials austriacistes - per bé que l'Arxiduc Carles l'havia prescrit només per als generals.