dimarts, 13 de març de 2018

Xebec català


Catalan xebec
Shapeways, escala 1/600 (=3mm)

És aquest un curiós model que vaig trobar a Shapeways. M'imagino que aquells més coneixedors de les formes elegants i agressives d'aquesta mena de vaixell es posaran les mans al cap en veure aquest model. Però aquells que no en sabem tant ho podem passar per alt; i així faré jo també, almenys mentre no trobi un altre model millor. Si aquest fos el cas, òbviament no llençaré aquest model a la brossa, sinó que el reconvertiré en una sagetia (també de tres pals de vela llatina, com el xebec).

L'avantatge d'aquest model d'impressió 3D és que es fabrica tot d'una peça. Òbviament, això també implica que certs detalls han d'ésser sacrificats pel dissenyador, i aleshores el pintor té menys llocs on agafar-s'hi... Tot i això, el model final llueix força bé damunt una taula de joc, per poc que hagi estat pintat decentment (i jo reconec que en aquesta ocasió no vaig saber passar del nivell de "decent").

Afortunadament, el joc de banderes navals que hi vaig triar ajuden força a millorar l'aspecte final de la nau. Es tracta del pavelló de popa i la bandera de màstil d'un mercant (o corsari?) català del temps de la Guerra dels Segadors, editats per la meva marca Minairons (falca publicitària: les podeu trobar aquí).

Aquestes banderes estan basades en les descripcions deixades per Francisco Manuel de Melo, diplomàtic i militar d'origen portuguès que féu la crònica de la guerra per a Felip IV. Fixeu-vos en el curiós detall de les flors de lis vermelles a cada cantó del pavelló, afegides probablement per a simbolitzar l'aliança amb França.

Cap comentari: