dissabte, 12 de setembre del 2015

Tanc ràpid Benach M1935


Benach M1935 Fast Tank
Minairons, escala 1/72 (=20mm)


Aquest vehicle que acabo de pintar no es pot encasellar en cap de les categories fins ara existents, així que n'he creat una de nova per a ell: Pulp dels Anys 30. Es tracta del Benach M1935, un disseny català de tanc que no va arribar a veure la llum, inspirat en el sistema de suspensió Christie que també van adoptar els tancs Cruiser britànics i els soviètics de la sèrie BT --sèrie que va acabar culminant en el millor tanc de la 2ª Guerra Mundial: el T-34. Val a dir que la data triada per a publicar aquest article, l'endemà de la Diada Nacional de Catalunya 2015, no és gens casual: serveixi per a retre humil homenatge a la determinació i civisme dels meus conciutadans. Catalans, sou grans!


Anant per feina: el model ha estat pintat d'acord amb un esquema de camuflatge disruptiu, a base de grans taques irregulars de tres colors: verd rus, marró terra i gris panzer. La maqueta en si no ha sofert gaire canvis, essent-ne el principal la substitució del canó curt de 37mm original per un de 45mm provinent d'un T-26, i l'addició d'uns pocs elements d'equipatge (stowage, que en diuen els anglòfons), com pic i pala o una caixa d'eines. Les calcomanies amb l'estelada provenen del kit original de Minairons, mentre que la numeració és presa d'un full de calcomanies qualsevol, que tenia emmagatzemat.

dilluns, 7 de setembre del 2015

Camions ZiS-5 republicans


SCW Republican ZiS-5 trucks
AER Moldova, PST i Xan, escala 1/72 (=20mm)


Torno a intercalar les figures de la Terra Mitjana amb una nova tongada de material de la Guerra d'Espanya (1936-1939). En aquesta ocasió, es tracta de tres camions ZiS-5 que havia començat en moments diferents; inicialment n'hi havia dos, fets a partir de maquetes de plàstic de marques de l'Europa de l'Est com AER Moldova i PST (d'aquelles amb un fotimer de peces). Vaig tenir recentment l'ocasió d'aconseguir un ZiS-5V de resina, de la marca Xan de Ponferrada; naturalment, la versió "V" amb cabina de fusta és massa tardana per a ser emprada en Guerra d'Espanya, però la seva possessió em va donar la idea de combinar-ne les peces aprofitables amb els romanents de plàstic que encara tenia guardats.

Vaig aprofitar l'avinentesa per a fer certa recombinació d'alguns elements, com les rodes; per acabar d'homogeneitzar l'aspecte del conjunt, vaig aconseguir de Xan tres exemplars de coberta de lona. Un cop deconstruïts i reconstruïts els camions, vaig repintar els dos que ja tenia conjuntament amb el nou, per tal d'obtenir les mateixes tonalitats de color per a tots tres. Un fou pintat sencerament en verd oliva de Vallejo (70.894 Russian Green), a un segon li fou aplicat un esquema amb taques terroses (70.983 Flat Earth), i amb el tercer vaig provar un esquema sense cap base històrica (que jo sàpiga), però que tenia moltes ganes d'experimentar: verd amb taques gris panzer (70.995 German Grey).

Es noten algunes diferències entre els camions, no totes elles degudes al seu origen. Per exemple, l'últim de la columna és precisament el primer que vaig pintar, abans de tenir la pensada de posar conductor als vehicles. Per afegir-n'hi un a aquestes alçades, hauria hagut de fer-ne una intervenció massa agressiva, i no em vaig voler arriscar a malmetre'l... Amb l'edat, ens tornem conservadors ;)