dimarts, 24 d’abril del 2012

Personatges del segle XVIII (IV)


18th Century Characters
Blue Moon, Essex i Peter Pig, 15mm


Poc a poquet, però incansablement, la meva col·lecció de figures de 15mm en bases individuals va creixent --pensades per a enfrontaments d'escaramussa, partides de rol i aventures pulp variades.

La idea de simultanejar aquesta col·lecció amb els meus exèrcits de Guerra de Successió Espanyola, que pot semblar estranya doncs en tots dos casos es tracta de figures de 15mm, té diferents motius. Un d'ells és el de reaprofitar figures de projectes anteriorment cancel·lats, o de marques que no em semblen combinables amb les utilitzades als meus exèrcits --o simplement perquè m'agradaven i no s'hi podien encabir en cap exèrcit. Una conseqüència de tan diferents origens és que les miniatures poden haver estat pintades amb diferents mètodes. Feliçment, sembla que això és difícil de distingir d'un primer cop d'ull, i l'aspecte de conjunt no me'n sembla perjudicat.

És el cas del "gran home" assegut amb una ploma a la mà (que per cert és de Blue Moon), que ha estat pintat amb un procediment més elaborat que les altres dues, que inclou un ús limitat de pinzell sec, així com un mètode diferent d'ombrejat. En canvi, l'oficial d'infanteria espanyol (que és de la marca Essex) i el mossèn (de Peter Pig) han estat pintats seguint un mètode més ràpid en què l'ombrejat s'efectua per aplicació directa d'una mescla de pàtines negra i bruna. En cas d'utilitzar aquest mètode, jo us recomano que no oblideu després de fer-hi uns petits retocs amb els colors principals de la capa base, per tal de realçar el contrast, i retornar vividesa al color.

dissabte, 21 d’abril del 2012

Artilleria feixista


Spanish Nationalist Artillery 1936-1939
Revell, Hät, Irregular i Britannia, 20mm


Ara que ja sabem qui ha guanyat què al Camp Nou, potser seria un bon moment per mostrar-vos aquesta bateria artillera del bàndol feixista de la Guerra d'Espanya --i així treiem ferro de tot plegat amb una mica d'humor negre, oi?

Aquest conjunt és una veritable bullavesa de miniatures, doncs hi ha gairebé de tot. Es tracta d'una bateria de campanya de 105 mm, composada per un veterà i antiquat Krupp de la casa Hät i dos leFH 18 fabricats per Revell. Els artillers són una barreja de figures de metall i plàstic, procedint d'Irregular i Britannia els metàl·lics, i de Revell els de plàstic.

Potser us fixareu que un parell de figures porten casc alemany en lloc del M-1926 espanyol; els hi he afegit expressament, atenyent al fet que el model alemany ja es va començar a utilitzar durant la guerra civil, si bé de forma força restringida a unes poques unitats.