dimarts, 15 de maig de 2012

Regiment d'Inf. de Mallorca


Majorca Inf. Reg. 1713-1715
Dixon, Peter Pig i Roundway, 15mm


Amb aquest, ja tinc tots els regiments catalans d'infanteria de línia corresponents al període final de la Guerra de Successió Espanyola (1713-1715) --deixant de banda potser el Regiment Llorac, que estigué de guarnició a Sardenya fins el 1718, de què no en tinc gairebé cap detall. Cert que només una part d'aquests regiments són complets a 18 figures, doncs la majoria són encara muntats segons l'esquema estàndard de Principles of War (9 figures). Però bé, és només qüestió d'esmerçar-hi una mica de temps...

El Regiment de Mallorca va ser format el 1713 pel virrei de l'Arxiduc Carles a les Balears, el marquès de Rubí --qui segurament també el va finançar íntegrament. Per tal de completar-ne les files i dotar-lo de tropa experimentada, se'n va fer part del reclutament a Barcelona; tant amb voluntaris catalans com amb desertors espanyols i francesos. Com era lògic esperar, el regiment va rebre el seu baptisme de foc a Barcelona mateix, mentre estava essent constituït. Un cop havent passat a Mallorca, el regiment tingué una vida sense massa ensurts (degut a l'escassedat de vaixells de guerra que patia Espanya al Mediterrani), fins la definitiva ocupació de l'arxipèlag pels borbònics l'any 1715.

La uniformitat del regiment, que està força ben documentada, segueix el patró general de la infanteria austríaca: casaques blanques amb gires, calces, mitges i mocador del color regimental --en aquest cas, blau. En canvi, de les banderes no se'n sap res. Davant la incertesa, tenia jo dues opcions: o bé l'hi assignava una bandera blanca amb creu de Borgonya i l'àguila imperial dels Habsburg, seguint les tesis de Giancarlo Boeri, o bé optava per una bandera més d'acord amb les que en aquell moment enarboraven els regiments del Principat. Com podeu veure, vaig triar la segona opció: la bandera és doncs del color regimental, amb anvers i revers diferents: d'una banda, la imatge de Nostra Senyora de Lluc flanquejada per dos petits escuts i, de l'altra, l'escut del Regne de Mallorca.

Cal aquí esmentar que, d'acord amb les tesis del professor Bibiloni de la Universitat de les Illes Balears, he representat l'escut del Regne de Mallorca com a idèntic als del Principat de Catalunya i el Regne de València: és a dir, els quatre pals sobre fons daurat.

Sense cap faixa blava travessant l'escut en diagonal, doncs el professor Bibiloni afirma que és una invenció borbònica.