dijous, 19 de gener de 2012

Hússars catalans


Catalan Hussars 1713-1714
Minifigs i Roundway, 15mm


El Juliol de 1713, coincidint amb l'evacuació d'imperials de la Península Ibèrica, la Diputació General (=Generalitat) va organitzar dues companyies d'hússars, majoritàriament integrades al principi per soldats austro-alemanys i hongaresos, per bé que amb oficials catalans. No hi ha certesa sobre el seu enquadrament definitiu: mentre que alguns indicis apunten a que van operar com a companyies independents, d'altres assenyalen que foren formalment assignats al Regiment de Sant Jordi.

D'acord amb els meus interessos lúdics actuals, els he donat la mida d'un regiment complet, amb 3 bases completes (més endavant n'hi hauré d'afegir una quarta, per adaptar-lo al sistema de joc de Beneath the Lily Banners). Les figures de comandament (oficial, porta-estendard i corneta) són de la veterana firma Minifigs, així com els seus cavalls; mentre que els soldats són d'una altra marca que al principi jo no recordava (a TMP m'han aclarit que són de Roundway); cadascun d'ells munta un cavall de marca diferent, d'esquerra a dreta Minifigs, Roundway i Essex.

Els he pintat seguint l'esquema suggerit al llibre del Dr. Hernàndez i Francesc Riart, consistent amb caçadora i pellisse blanques amb vius vermells i cordons negres, pantalons vermells i bótes de cuir natural. El corneta va amb colors invertits, però aquest detall és mera suposició meva. Pel que fa a la bandera, se sap que cada companyia enarborava un estendard diferent, l'un vermell i l'altre blau; no se'n coneixen els detalls.

Davant d'aquesta disjuntiva, i com que la unitat havia estat del·liberadament sobredimensionada, he optat per inventar-me'n també l'estendard, fent-ne un de fictici, similar als dels dragons. És vermell, amb l'escut d'armes complet de la Corona d'Aragó a l'anvers, i les armes de la reina Violant d'Hongria, esposa de Jaume I, al revers --cosa que em va semblar força escaient, pel principi aquell de "si non é vero, almeno é ben trobato..."

8 comentaris:

Miquel ha dit...

La informació que dónes és un magnífic complement a la visió de les figures pintades.
Una vegada més,enhorabona Lluís.

Miquel ha dit...

Hola de nou Lluís

He estat buscant en el teu bloc un apunt on, em sembla, explicaves breument, com pintaves les miniatures. No l'he sabut trobar. Si hi és, que me podries dir on es troba. Gràcies

Ray Rousell ha dit...

A very nice looking unit, very well painted!!!

Anònim ha dit...

Subscric el comentari d'en Miquel referent al text que acompanya les fotografies i al que ja vaig fer esment al magnífic post del Regiment Mcauliff. Seria molt bonic que exposessis les figures dels exèrcits de Catalunya i poder gaudir-ne en tres dimensions. Felicitats.
Girona 1809, amics de la Girona Napoleònica.

Soldadets ha dit...

Hola,

Responc en un paquet únic:

Miquel, suposo que et deus referir a aquesta entrada: http://soldadets.blogspot.com/2009/11/tutorial-rapid-de-pintura.html

Confesso que aquest no és el mètode que normalment faig servir per a les meves figures pròpies, sinó un de simplificat, amb el que es poden aconseguir resultats equiparables. El meu veritable "mètode propi", deixeu-me conservar-lo com a "recepta del chef"; hi està relacionat, però hi ha certes complicacions addicionals...

Pel que fa a això d'exposar les figures: si fossin figures d'almenys 28mm, sí que pagaria la pena fer-ne una mostra. Però essent figures de 15mm, molt em sembla que seria una mica decebedor... són massa petitones per a que una exposició quedés lluïda, crec. El millor seria aprofitar algun esdeveniment lúdic per a muntar-ne una partida de demostració, on es poguessin veure els exèrcits en acció.

Miquel ha dit...

Gràcies Lluís.

Sí que és la pàgina que has posat. Ja en tinc prou amb una guia simplificada. Com bé tu dius els detalls propis és el que et fa diferent i fruit d'anys de feina i això pertany a cadascú.

Tens raó en que una exposició de 15mm potser una mica decebedor, tot i que les figures ben pintades, sempre són agraïdes de veure. Un complement a una exposició d'aquestes mides seria una sèrie de fotografies (en paper o reproduïdes en una pantalla) que permetria mostrar el detall (fins allà on es vulgui). Alhora seria l'excusa per tenir les miniatures tancades en un aparador, protegides de les mans profanes :)

eloi ha dit...

Hola Lluís, primer de tot felicitats per el Blog i segón, curiosament fa poc vaig acabar de pintar una unitat d'Hussars, en concret la de SANT NARCÍS, però de la Guerra del Francés (1808-1814)

I aprofito per fer oficial que estás convidat a fer una partida demostració, per a la 2ª edició del OPEN NAPOLEONICS GAMES, si tot va bé i podem repetir, es clar...

eloi ha dit...

Perdó m'he deixat de posar el link on tinc les imatges del Hussars de Sant Narcís.

http://mibloglasalleasl.blogspot.com/2012/01/husars-de-sant-narcis.html