dissabte, 23 de juliol del 2011

Psíloi siracusans I: arquers


Syracusian Psiloi I: Bowmen
Metal Magic, Xyston, Alain Touller i Chariot, 15mm


Després de molts dies sense mostrar-vos cap novetat en matèria d'antics grecs, m'agradaria avui cridar la vostra atenció sobre la unitat d'arquers del meu exèrcit siracusà, que ha estat muntada de la forma convencional més coneguda universalment: damunt bases de 4 x 2cm, a raó de dues figures per base. Les figures pertanyen a 4 marques diferents, distribuïdes de forma força equilibrada al meu entendre -sense que cap d'elles predomini excessivament i donant la (falsa) sensació que totes són diferents, almenys d'un primer cop d'ull.

Hi volia aplicar un esquema de pintura a base de colors neutres i poc cridaners, que suggerissin vestidures amb tints naturals; per a la qual cosa hi he utilitzat alguns dels colors de camuflatge típicament utilitzats per a 2ª Guerra Mundial, així com blanc i negre. Les poques notes de color viu es poden observar en alguns dels buiracs, vermells o verds oliva. Pel que fa a la pell, hi he aplicat un esquema de forts contrasts de llum i ombres, que ha realçat força les fesomies i musculatures -que en figures d'aquest període representen una proporció apreciable de la superfície total, per la qual cosa crec que paga la pena esmerçar-hi una mica d'esforç.

dijous, 21 de juliol del 2011

Artilleria borbònica


Two Crowns' Artillery
Minifigs i Essex, 15mm


Aquest parell de peces d'artilleria, una de pesant i una altra de lleugera, són originalment de la casa Essex, si mal no recordo; però en canvi els soldats són tots de Minifigs. Com es pot veure per les figures d'aquestes dues peces, durant la Guerra de Successió Espanyola artillers francesos i espanyols vestien pràcticament igual. L'única diferència visible era l'escarapel·la del tricorni, que als artillers espanyols era vermella.

dijous, 14 de juliol del 2011

Comandament borbònic


Two Crowns' Commander - September 11, 1714 Project
Roundway, Minifigs i Essex, 15mm


Una altra de les meves darreres aportacions al Projecte 11 Setembre 1714 consisteix en aquest comandament borbònic de 15mm, previst per a representar el general Castillo, que comandava l'ala dreta borbònica en l'esmentada batalla urbana. La figura del general és de la marca Roundway, i va muntat damunt un cavall de Minifigs. El porta-estendard acompanyant és de la casa Essex, en canvi, i ha estat caracteritzat com si fos un oficial del Regiment de Guardias Españolas; a aquesta històrica unitat correspon també la bandera coronela que enarbora, porpra amb semé de flors de lis i un castell coronat al centre.

diumenge, 10 de juliol del 2011

Legionari romà


Roman Legionary
Elastolin, 40mm


Ja fa un cert temps que estic tornat a col·leccionar els soldats romans de plàstic de la desapareguda casa alemanya Elastolin -dic que "hi torno" perquè ja van ser una de les meves joguines d'infantesa, anys enrere, comercialitzats per Historex i Exin. Els he anat comprant sense precupar-me del seu estat de conservació, i ara n'estic reparant i repintant alguns d'ells; com el que avui us mostro, que és el primer que es pot considerar acabat. Amb aquesta figura en concret, la feina principal ha consistit en remplaçar-li el brac esquerre que tenia trencat. He aprofitat l'avinentesa per substituir-li l'escut per un altre un xic més gran -recordareu que l'original era ridículament petit.

En ser de metall, l'escut desequilibrava la figura, així que he hagut de posar un contrapès a la base; això m'ha forçat també a substituir la base original per una de Games Workshop. En segon lloc l'he armat amb un pílum de plàstic d'una capsa de Zvezda; finalment, m'he posat a repintar-lo de dalt a baix, escollint un esquema de colors consistent en túnica vermella, cuirassa de cuir fosc amb incrustacions metàl·liques, casc de bronze amb crinera negra i escut a joc amb la túnica. Una elecció un xic hollywoodiana, que nogensmenys s'hi adiu força amb l'aspecte del soldadet, que té uns aires molt propis dels armats de Setmana Santa, oi?

dissabte, 9 de juliol del 2011

Miquelets de St. Raimon de Penyafort


St. Raimon of Penyafort Mountain Fusiliers
Eureka, Blue Moon i Roundway, 15mm

Tenim aquí un nou regiment de Fusellers de Muntanya muntat amb les excel·lents figures de la firma australiana Eureka, que seria prou semblant als dos regiments precedents que us he mostrat en aquest bloc, si no fos per la curiositat d'haver-hi inclòs un parell de figures femenines, fabricades a partir de miniatures de ciència-ficció de la casa nord-americana Blue Moon; les he hagut de modificar per tal d'eliminar-hi tot element futurista, així com per cofar-les amb tricornis.

En aquesta feina han estat necessàries llimes i una mica de pràctica amb "matèria verda" (que bona falta em feia). Les dues figures implicades (la porta-estendard i una fusellera que està disparant) donen a la unitat un aire un xic "pulp", degut a les llargues gabardines que porten, que evoquen l'estètica de la pel·lícula El pacte dels llops. Segur que el conjunt s'hauria pogut millorar força, però jo diria que l'aspecte actual de la unitat ja és prou atractiu.

Igual com altres cosos d'infanteria lleugera d'altres països, els miquelets del temps de la Guerra de Successió no tenien banderes d'ordenança assignades; però he suposat que, tant per raons d'auto-estima del coronel-propietari com per motius particulars merament estètics, em resultaria molt més indicat atorgar a cada regiment una bandera o estendard identificatiu. Com en d'altres ocasions, li n'he atorgat una amb la creu de Sant Jordi, d'una mida semblant a la d'un estendard de cavalleria. La dita bandera ha estat dissenyada per ordinador i impresa sobre paper convencional, al què he fet prendre forma amb l'ajut de cola blanca.

dimecres, 6 de juliol del 2011

Companyia de T-34, tanc de comandament


Leading T-34 of a Soviet Tank Company
Roskopf escala 1/100 (=15mm), Preiser escala 1/87


Aquells qui heu tingut un contacte amb el sistema de joc Flames of War coneixereu la vessant "èpica" o "heroica" del reglament, que permet introduir a les forces que desplegues personatges o equipament sigulars; deixant de banda temes de verosimilitud (a fi de comptes, això és un joc), aquesta facultat permet als jugadors introduir a les seves col·leccions figures personalitzades que resultin fàcilment reconeixibles sobre el tauler de joc. Aquest és el cas del tanc T-34 soviètic que us presento avui, inicialment concebut per a fer de líder d'una companyia de tancs; però que també pot ser utilitzat per a assenyalar la presència d'un "heroi" a la tripulació del blindat, o fins i tot per a indicar quin és el tanc de comandament de batalló, en l'hipotètic cas que un dia opti per fer un desplegament completament blindat.

El vehicle en si té força elements de "scratch", doncs el casc i la torreta provenen d'un T-34 de plàstic de la desapareguda firma alemanya Roskopf (que molts recordareu per les còpies que aquí en va fer EKO), mentre que el tren de rodament i els dipòsits de carburant són de metall, de Battlefront. Pel que fa a les figures, provenen d'un kit de plàstic a escala 1/87 de la casa alemanya Preiser, que quedaven prou bé malgrat ser lleugerament més grans que 15mm. Em feia gràcia muntar-los i pintar-los, però la seva relativa fragilitat feia aconsellable no utilitzar-los en bases d'infanteria, on perillarien massa; així que se'm va acudir afegir-los com a "decoració" del tanc.