dimarts, 22 de febrer de 2011

Reials Guàrdies Catalanes


Royal Catalan Guards 1706-1713
(Our Lady of Rosary Inf. Reg. 1713-1714)

Dixon, Blue Moon, Minifigs, Roundway i Black Hat, 15mm


Trobo que aquesta és una de les unitats més espectaculars estèticament de tot l'exèrcit austriacista. Constituït i comanat sencerament per catalans, aquest regiment havia de constituir la infanteria de la guàrdia reial de Carles III d'Aragó; però a la pràctica no es va limitar a tasques de guàrdia de palau, sinó que actuà a primera línia durant tota la guerra, acompanyant les dues ofensives aliades sobre Madrid i participant activament a batalles tan significatives com Almenar i Saragossa (1710). El Juliol de 1713, la majoria de soldats i oficials van rebutjar ser evacuats a Nàpols amb la resta de l'exèrcit imperial, i amb ells la Generalitat constituí el Regiment de Nostra Senyora del Roser, distingint-se per darrera vegada en la defensa de Barcelona de Juliol de 1713 a Setembre de 1714.

Hi ha testimoniatge dels uniformes grocs (seguint la tradició dels Habsburg hispànics) des de la seva constitució com a regiment, si bé el color de les gires sembla haver anat canviant amb el decurs de la guerra: hi ha documentada una partida d'equipament finançada per Anglaterra el 1707, d'on sembla deduir-se que aleshores les gires eren blaves. Més tard haurien adoptat la vistosa divisa roja, que seria heretada pel R.I. Nostra Senyora del Roser.

La composició de la unitat és extremament heterogènia, com podeu comprovar si us fixeu en les fotografies. A l'element de comandament, l'oficial és de Black Hat mentre que abanderat i timbaler són de Dixon. La base amb els soldats en posició de marxa és format exclusivament per figures de Blue Moon, i el tercer element conté dues figures de Minifigs i una de Roundway. Nogensmenys, opino que l'efecte de conjunt de la unitat és molt harmoniós, malgrat les òbvies diferències de mida i estil de les figures.

Un apunt final sobre la bandera del regiment, que ha estat feta per ordinador i impresa sobre paper normal, com m'he acostumat a fer darrerament. Tot i que el seu aspecte és força versemblant, amb les vores flamejants i l'àliga bicèfala imperial, cal dir que és totalment fictícia. No hi ha constància que una bandera així fos mai emprada per aquest regiment. Entre 1706 i 1713, les seves banderes semblen haver estat blanques, amb Nostra Senyora de la Concepció d'una banda i l'escut reial de l'Arxiduc Carles de l'altra, amb el lema llatí "Donec Perficiam" [=Fins que ho aconseguim]. Quan la Generalitat se'n va fer càrrec, el Juliol de 1713, l'hi va assignar noves banderes, que portaven la imatge de Nostra Senyora del Roser i presuposem que devien ser vermelles.

Nota: aquest article és completat i substituït per un altre de posterior (14 de Juliol de 2012).

3 comentaris:

Fitz-Badger ha dit...

Wow, those are excellent! I can scarcely believe they're only 15mm, lol.

Soldadets ha dit...

Sincerely thankful for your appretiations, Sire ;)

Ray Rousell ha dit...

A beautiful coloured unit, they look superb!!! I really doesn't notice that you've used several different makes of figures, very well done Sir!!